Fordon

Avhopparens företag utmanar Elon Musks Hyperloop

Foto: Arrivo

Nu utvecklar uppstickaren Arrivo ett budgetalternativ till Hyperloop One. Enligt vd:n Brogan BamBrogan är det nya systemet väldigt billigt, och kan läggas i en fil på befintliga motorvägar. De åkande får dock nöja sig med hastigheter strax över 300 km/h.

Publicerad

Elon Musk hoppas att dagens tåg- och flygresenärer är villiga att färdas genom ett rör i nära nog vakuum – i hastigheter över 1 200 km/h. Hyperloop One har stakat ut ett antal tänkbara sträckningar runt om i världen – bland annat tillsammans med Colorados transportdepartement och företaget Aecom. De utreder en linje som sammanlänkar städerna Pueblo, Denver och Cheyenne. Sträckan på 58 mil skulle i så fall betjäna 4,8 miljoner personer.

Men nu utmanas Hyperloops tekniklösning av ett Coloradobaserat företag. Bakom Arrivo står Brogan BamBrogan. Han har tidigare arbetat inom Musks rymdprogram SpaceX, och gick sedan till jobbet som chefsingenjör på Hyperloop. I den inte helt odramatiska ”skilsmässan” tog innovatören även med sig en rad av Musks chefer till det nya företaget.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här