Fordon
Autolivs nya broms: En sugpropp mot marken
Svenska Autoliv har utvecklat en helt ny typ av broms. En platta suger sig fast mot marken och minskar bromsträckan dramatiskt.
En person står plötsligt mitt i körbanan, och bilen tvärnitar. Då skjuter en platta ut från bilens undersida och suger sig fast i marken.
- Det är en väldigt rolig och okonventionell innovation som minskar bromsträckan med upp till 40 procent, säger Johan Löfvenholm, teknikchef på bilsäkerhetsföretaget Autoliv.
Den nya bromstekniken, som utvecklats vid företagets forskningsanläggning i Vårgårda, har testats i hemlighet på bilar i ett drygt år. I morgon, torsdag, premiärvisas den för första gången på testbanan Asta Zero utanför Borås. Demonstrationen görs i samband med den internationella trafiksäkerhetskonferensen ESV som arrangeras i Göteborg i veckan.
Bromsplattan har en yta på 0,3 kvadratmeter och monteras i höjd med bakaxeln. Den kan aktiveras på en tiondels sekund när bilen måste tvärbromsa i en nödsituation. En pumpanordning skapar ett vakuum mot körbanan som ger bilen en nedåtriktad kraft på 15 000 Newton. Det är den kraften som kapar stoppsträckan med upp till 40 procent om man kör i max 70 km/h. Även på våt asfalt eller till och med på is, enligt Autoliv.
Tanken är att den nya tekniken ska vässa de automatiska bromssystem som redan finns på vissa bilar, och som gör att bilen bromsar automatiskt när kameran och radarn upptäcker en fara framför bilen. En utmaning för sådana system är att undvika falsklarm som får bilen att tvärnita i onödan. Men om man vet att bilen har en kortare bromssträcka så kan den automatiska bromsen aktiveras senare. Då får kamera- och radarsystemet längre tid på sig att bedöma om det verkligen står en person i vägbanan eller om det kanske bara är en skugga.
Johan Löfvenholm poängterar att bromsplattan fortfarande är ett forskningsprojekt. Företaget har ännu ingen order på tekniken, men har startat diskussioner med några biltillverkare.
- Får vi igång ett samarbete så bedömer jag att tekniken kan finnas på marknaden inom fem år, säger Johan Löfvenholm.
En av utmaningarna är att krympa tekniken så att den inte stjäl för mycket utrymme i bilen.
Bromsen har döpts till Torricelli-bromsen efter den italienska vetenskapsmannen Evangelista Torricelli. I början av 1600-talet blev den förste forskaren som lyckades åstadkomma vakuum.