Fordon
Autolivs forskningschef: Det här bidrar vi med

40 forskare från Autoliv i Vårgårda deltar i Volvos projekt om självkörande bilar. Ola Boström, forskningschef om projektet.
Volvo startade sitt projekt Drive Me om självkörande bilar redan 2013. Autoliv går med först nu, och ska bidra med sin specifika kompetens om säkerhet.
- Jag har jobbat för att komma med. Det tar alltid tid att gå med i den här typen av projekt. Men i praktiken har det inte spelat någon roll. Vi har ju forskat inom området på vårt håll, säger Ola Boström, Autolivs forskningschef.
Autoliv har över 60 000 anställda i världen, varav ungefär 5 500 jobbar med forskning och utveckling inom området säkerhet. Omkring 50 är forskare, varav 40 jobbar i Vårgårda utanför Göteborg.
Det är i första hand dessa 40 forskare som ska samarbeta med Volvo i projektet om självkörande bilar. De bedriver forskning i första hand för att förstå hur trafikolyckor sker; hur förare, passagerare och fotgängare reagerar, samt hur maskiner kommunicerar (robotik).
- Här forskar vi på allt från att studera hur ett ben bryts till att förstå hur en förare tänker när han eller hon svänger åt vänster, säger Ola Boström.
Han betonar att Drive Me handlar om ett projekt som syftar till att undersöka de självkörande bilarnas nytta för samhället, för mobiliteten och för energianvändningen. Autoliv ska inte ta fram en ny produkt inom projektet.
- För oss kommer det främst handla om virtuella simuleringar och tester med volontärer. För att försöka få svar på frågor som "När är det bekvämt för passagerarna att bilen börjar göra sin vänstersväng?"
Drive Me-projektet hade från start en budget på en halv miljard kronor, varav Volvo satsar hälften och övriga deltagare för resterande hälft. Ola Boström vill inte säga hur stor Autolivs satsning är.
- Vi går in med vår kunskap, och jag vill inte definiera satsningen i pengar.
Men att det är 40 forskare som "delvis" kommer att arbeta för projektet ger en antydan om satsningens storlek.
Ola Boström är övertygad om att självkörande bilar är bra, i alla fall om självkörande bilar används som ett generellt begrepp.
- Men jag talar heller om högautomatiserade bilar, som lär sig förstå föraren bättre för att kunna hjälpa till att undvika riskfyllda situationer.
En av Autolivs konkurrenter som, till skillnad från det svenska företaget, enbart sysslar med aktiv säkerhet är Mobileye i Israel. Ny Teknik besökte det bolaget förra året.