Fordon

Autoliv satsar på självkörande bilar

Autoliv går in i Volvos satsning Drive Me för att ta fram självkörande bilar i Göteborg 2017.

Publicerad

Auotoliv är världsledande på passiv säkerhet med säkerhetsbälten och krockkuddar, men har kritiserats för sin förvånansvärt låga satsning på aktiv säkerhet. Nu ska det bli ändring.

Autoliv går in i Volvos omtalade Drive Me-projekt för att ta fram självkörande bilar.

Sedan tidigare har Autoliv deltagit i ett nationellt strategiskt forskningsprogram med målet att göra Sverige ledande inom automatiserade transportsystem. Där ingår även företagen Ericsson, Saab, AB Volvo, Scania och Volvo Cars. Men den satsningen har inte ett lika konkret mål som Volvos Drive Me, där ambitionen är att ta fram 100 bilar som ska kunna köras i Göteborg 2017.

Volvos Drive Me-projekt startades redan 2013, men först nu går alltså Autoliv med i projektet. Volvos tidigare partners i projektet är trafikverket, transportstyrelsen, Chalmers, Lindholmen Science Park och Göteborgs stad.

Drive Me hade från start en budget på en halv miljard kronor, varav Volvo satsar hälften och övriga deltagare för resterande hälft. Hur stor Autolivs satsning är nämns inte i pressreleasen.

- Drive Me-projektet är en fantastisk chans för oss, säger Autolivs ordförande och vd Jan Carlsson i en skriftlig kommentar.

- Morgondagens självkörande fordonsflotta kommer att karaktäriseras av integrerade aktiva och passiva säkerhetssystem som måste fungera i fullständig säkerhet och harmoni. Det är den nyckeltekniken som Autoliv vill dela med sig av i projektet, fortsätter han.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson berömmer som väntat också samarbetet i bolagets pressrelease:

- Vi är glada att kunna välkomna Autoliv till Drive Me-familjen. Självkörande bilar kommer att göra våra vägar bättre och säkrare. Ju förr vi kan utveckla de nödvändiga tekniska lösningarna och börja erbjuda dem i våra bilar desto bättre, skriver han.

Så här skrev Ny Teknik om Drive Me-projektet när det lanserades i december 2013: Tanken är att de självkörande bilarna ska kunna ta över gas, broms och styrning och hantera alla tänkbara trafiksituationer på egen hand. Men föraren ska när som helst kunna ta tillbaka kontrollen. Testerna ska göras på cirka 50 km vägar i och omkring Göteborg. Det ska vara flerfiliga vägar där det i rusning kan vara tät trafik och köer. Men de utvalda vägarna ska inte ha mötande trafik och risken för att det dyker upp fotgängare eller älgar är låg. Maxhastigheten är 70 km i timmen.

I pilotprojektet ingår 100 stycken specialutrustade Volvobilar, och istället för Volvoingenjörer ska 100 vanliga privatpersoner sitta vid ratten. Testerna ska pågå mellan år 2017 och 2020.

I filmen nedan demonstrerar Volvo sitt projekt närmare: