Fordon

Audi skrotar den flygande bil som de utvecklat med Airbus

Foto: Audi/Airbus/Italdesign
Foto: Audi/Airbus/Italdesign

Lösningen var en drönare som fäster sig vid biltaket och lyfter ekipaget. Nu meddelar Audi att de har stoppat allt arbete med flygtaxi-konceptet som man utvecklade tillsammans med Airbus.

Publicerad

Audis flygtaxi-koncept Pop Up Next är en flygande modul med rotorer och batterier som kopplar sig fast vid taket på en liten bil. Plötsligt är den ordinarie taxin en drönar-taxi. Få koncept i genren har kommit så nära den klassiska 50-talsvisionen av en flygande bil, med kapacitet att rulla i trafik såväl som att flyga över hustaken.

Lösningen har utvecklats tillsammans med Airbus och Italdesign. Planen var att ha en fullskalig, flygande prototyp klar under slutet av 2019. Nu går Audi istället ut och meddelar att man skrotar hela projektet.

”För närvarande jobbar vi i en ny riktning med våra aktiviteter kring urban luftburen mobilitet, och vi har ännu inte tagit något beslut angående våra potentiella, framtida produkter”, säger Audi i ett uttalande till Automotive News Europe.

Lång väg till serietillverkning

Allt arbete med Pop Up Next är stoppat och samarbetet med Airbus hänger i luften. Tanken var att de flygande taxibilarna skulle testas hemma i Ingolstadt. Audi har redan bevisat att konceptet kan fungera i en kontrollerad miljö – om än i mindre skala.

Under förra årets Drone Week i Amsterdam demonstrerades en nedskalad modell av Pop Up Next. Lösningen flöt då på utmärkt. Men detta verkar ändå inte ha ingjutit förtroende i de egna leden.

”Vi tror att det kommer ta mycket lång tid innan man kan serietillverka en flygande taxi som inte kräver att passagerarna byter fordon. I det modulära konceptet för Pop Up jobbade vi på en lösning som håller den högsta tekniska komplexiteten”, säger Audi.

Bland konkurrenterna på hemmaplan tycks Daimler hålla en stadig kurs med sin satsning på tyska drönar-taxin Volocopter. Och nyligen klev även Porsche in i ringen då man utannonserade ett samarbete med Boeing kring urban luftburen mobilitet. De två ska bland annat bygga en flygande lyxbil tillsammans.

Bland spelarna finns också Volvos moderbolag Geely, som 2017 köpte Terrafugia, ett amerikanskt företag som utvecklar flygande bilar. Efter det har även Geely gjort en stor investering i Volocopter.