Fordon

Audi: Då är elbilen lika lönsam som fossilbilen

Elbilar kommer att vara lika lönsamma som fossilbilar inom två-tre år, tror Audis vd Markus Duesmann. Foto: Audi
Elbilar kommer att vara lika lönsamma som fossilbilar inom två-tre år, tror Audis vd Markus Duesmann. Foto: Audi

En god bit på vägen, men fortfarande tre år kvar. När Audi tittar på sina kalkyler kommer de fram till att 2024 blir året då elbilar är lika lönsamma som fossilbilar.

Publicerad

Det har länge pratats om att de stora volymtillverkarna har svårt att nå lönsamhet för sina elbilar.

På grund av höga kostnader för teknik och batterier samt förhållandevis modesta volymer är det svårt att få ihop ekonomin.

Inför utrullningen av ID.3 ställde Ny Teknik just frågan om lönsamhet till Volkswagens dåvarande försäljningschef, Jürgen Stackmann. Hans svar var: ”Redan den första cykeln av bilar kommer vara inkomstbringande”.

När ID.3 sedan lanserades var herr Stackmann tydlig med att affärsmodellen var sund, men att elbilarnas lönsamhet låg lite längre framåt i tiden.

– Vår plan är att ID ska vara vinstgivande inom sin första generation. Vi vill ju tjäna pengar och är inte ett socialistiskt företag. Om man ser på två–tre års sikt så kommer vi nog att tjäna mer pengar på fossildrivna bilar, men ID-familjen kommer därefter att komma ikapp, sade han då till Ny Teknik.

Men hur ser det ut för andra? I en intervju med tyska Der Spiegel säger Markus Duesmann, vd för Audi, att han ser att elbilar kommer vara lika lönsamma som fossilbilar inom två-tre år. Därtill kommer lönsamhetstalet öka från 5,5 procent till över elva procent 2025 om allt går enligt plan.

Den uppgången innebär att Audis elbilar kommer att bli något av en kassako för VW-koncernen. Och ett skäl till det att det här är möjligt är den plattformsstrategi man har i gruppen. 

Men även om Audi ser att lönsamheten för elbilar kommer snabbt, så kommer de vara varsamma om sina kunder och Duesmann säger att de inte vill skrämma bort de som vill ha en förbränningsmotor. Så även efter 2025 kommer det alternativet finnas för vissa.

Det senare ligger i linje med att Audi avslöjat att de lanserar den sista förbränningsmodellen 2026.