Fordon

Aston Martin gör backspegeln till en lcd-skärm

Ska ge bättre överblick. Foto: Gentex
Ska ge bättre överblick. Foto: Gentex
Prototypen sitter i en Aston Martin DBS Superleggera. Foto: Gentex
Prototypen sitter i en Aston Martin DBS Superleggera. Foto: Gentex

Aston Martin kommer till teknikmässan CES med en ny typ av backspegel. Spegeln består av en lcd-skärm som kan visa video från tre olika kameror samtidigt.

Publicerad

Tanken är att föraren med en blick ska kunna se trafik både bakom och vid sidan om det egna fordonet. Systemet uppges kunna hjälpa föraren att hålla koll på den döda vinkeln.

Två av kamerorna är monterade i respektive sidospegel och en kamera är placerad på fordonets tak. Fordonet i fråga är en Aston Martin DBS Superleggera.

Vid dåliga väderförhållanden, eller om kamerorna av någon anledning slutar att fungera, kan lcd-skärmen användas som en elektrokrom backspegel. Alltså den sortens backspegel som automatiskt dimmar ljuset från bakomliggande fordon.

En potentiellt sett värdefull funktion är att kamerorna automatiskt justeras för att återge den bästa vinkeln även om sidospeglarnas position ändras. Det går också att använda en kombination av backspegel och videobild om så önskas.

För systemintegrationen står amerikanska företaget Gentex, som byggt in kamerorna och lcd-skärmen, samt programvaran för bildbehandling.

Den backspegel som ska visas på CES – mässan börjar 7 januari – är en prototyp. Men Aston Martin och Gentex lär knappast stanna där. Att spegeln är en hybrid mellan skärm och vanlig backspegel är tänkt att blidka alla parter.

– Vi tror att en hybridlösning är den mest praktiska och omfattande lösningen eftersom den är designad för att möta behoven från fordonstillverkare, förare och regulatoriska säkerhetskrav runt om i världen, säger Neil Boehm, teknisk chef på Gentex, i ett pressmeddelande.

Sedan 2016 – då FN uppdaterade ett av sina direktiv – är det tillåtet med digitala backspegelsystem. En förutsättning är dock att det digitala systemets bildkvalitet och synfält är minst likvärdigt speglarna.