Apple lanserar bilnyckel i mobilen – här är första modellen som får funktionen

2020-06-24 16:00  

En trevlig finess för att göra vardagen enklare. Nu lanserar Apple en lösning som innebär att du ska kunna lägga bilnycklarna hemma. Först ut med att implementera tekniken blir BMW.

I dagens samhälle finns det en sak vi i stort sett inte kan vara utan – mobiltelefonen. Den är plånbok, kommunikationscentral, medielagring och även bilnyckel. Och även om flera tillverkare lanserat digitala nycklar tidigare – kommer nu Apple med en universalfunktion som ska göra bilnycklarna överflödiga.

Den nya funktionen Carkey kommer med senaste versionen av Apples Ios-operativsystem. Det man som förare behöver göra är att para sin Iphone eller Apple Watch med ett fordon som stödjer funktionen. När det väl är gjort kan man sedan låsa upp och köra iväg sin bil.

Systemet stödjer olika former av säkerhet och förare kan välja om det ska öppnas med kod, ansikte eller fingeravtryck.

Och om det är så att du vill dela din bil – då är det bara att skicka ett Apple-meddelande med digital nyckel.

BMW integrerar Apples lösning i sina fordon

Den första tillverkare som anammat funktionen är BMW som från och med nu kommer integrera den i sina fordon. Ägare kommer kunna låsa upp fordonet med BMW Digital Key-funktion i Apple Wallet. För att starta bilen måste man lägga Iphone-enheten i ett speciellt smarttelefonfack.

Vidare kommer ägare att kunna dela fordonet med upp till fem personer och även ställa in olika nivåer för användarna. Det handlar om allt från att begränsa topphastigheten till effekten eller radiovolymen.

I de fall man skulle få batteritorsk på mobilen – så ligger funktionen att öppna bilen i energireserven i ytterligare fem timmar. Tid nog för att man förhoppningsvis ska kunna sätta sig i bilen och börja ladda.

Funktionen kommer att fungera på alla 1-, 2-, 3-, 4-, 5-, 6-, 8-seriebilar samt X5, X6. X7 eller Z4 byggda efter 1 juli i år. Dessutom kräver det att man har en av Apples senare modeller.

Apple har även lagt till en ny del i sin kartapp där man ska kunna lägga en rutt och få optimala laddstopp på längre resor. Detta kommer att introduceras i BMW i4 som har planerad lansering 2021.

Felix Björklund

Mer om: Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt