Fordon

ANALYS: Så bra är VW Tiguan enligt experterna

Statistiken slog ner som en bomb på redaktionen. Tiguan finns inte med på Topp 10 listan i sitt segment? Alla Tjänstebilar gör analysen och i Europa har experter stött och blött den andra generationen av en älskad suv. Omdömet? Stabilt och bra – men knappast revolutionerande.

Publicerad

Nyheten slog ner som en bomb på redaktionen. Tiguan är inte ens med på Topp 10 listan över SUV mellanklassare? Genast började vi fördjupa oss i hur Europas experter bedömt storsäljaren Volkswagen Tiguan i sina tester.

“Revolution istället för evolution”. De orden använde Volkswagen när de för första gången presenterade nya Tiguan i slutet av 2015. Nu är försäljningen i full gång och ute i Europa har experter stött och blött den andra generationen av en älskad suv. Omdömet? Stabilt och bra – men knappast revolutionerande.

Den första generationens Tiguan lanserades i slutet av 2007. Sedan dess har mer än 2,6 miljoner exemplar producerats och bara i Sverige har det sålts mer än 20 000 bilar av modellen.

Andra generationen av modellen ska enligt Volkswagen vara “ett fordon för alla ändamål” och skiljer sig rejält från föregångaren, enligt pressmeddelandet vid lanseringen .

“I det här fallet innebär ”ny” fullständigt ny – revolution istället för evolution. Detta beror på att den andra generationen av Tiguan är den första SUV:en från Volkswagen-koncernen som baseras på den modulära MQB-plattformen. [...] MQB förbättrar alla aspekter av Tiguan.”

Så vad tycker experterna ute i Europa? Håller de med Volkswagen? Och framförallt: håller de med varandra?

Faktum är att biljournalisterna är rörande överens. De flesta konstaterar att nya VW Tiguan är en riktig familjebil och att den är bättre än sin föregångare. Här är några av omdömena:

“Den är förutsägbart polerad, duktig och åh så praktisk för familjebestyr” – Carmagazine.co.uk

“Rymligare, bekvämare och säkrare än föregångaren – den nya Tiguan har de bästa förutsättningarna med sig för att köra vidare i framgångsspåren” – Autozeitung.de

“Vad kännetecknar en riktig SUV? Det är egentligen ganska enkelt: Den ska vara bra på plan asfalt och också kunna köras i lättare terräng – och så ska den både vara rymlig och egentligen inte heller för stor. VW Tiguan lever upp till kriterierna” – Motosiden.dk

“Med mycket plats, säkra köregenskaper och ett omfattande assistanssystem visar den hur modern det trendiga SUV-konceptet kan vara” Automotorundsport.de

Min kollega , beskrev den så här:

“Nya VW Tiguan är en riktigt trevlig bekantskap som levererar mängder av teknisk utrustning, mycket goda utrymmen och trygga köregenskaper. [...] Det är en riktigt bra familjebil som utan vidare gör sitt jobb året runt.”

Exakt vad är det då som gör nya Tiguan bättre än föregångaren? När jag läser omdömena är det två saker som ständigt återkommer: utrymmet och köregenskaperna.

Nya Tiguan är större och har nya proportioner , vilket enligt experterna ger gott om utrymme för såväl förare som passagerare och bagage. Så här skriver till exempel danska Motorsiden:

“Utrymmena är suveräna. Med tanke på att Tiguanen bara mäter 4,49 meter på längden är ett bagageutrymme på 520 liter, och oceaner av benutrymme i baksätet, imponerande.”

Dessutom går baksätet att skjuta fram och kan fällas i 40/20/40 för att gör lastutrymmet ännu större. Något som är , konstaterar Håkan.

Vad gäller köregenskaperna beskrivs de av Håkan och andra experter som bekväma och stabila. Brittiska Autocar beskriver exempelvis nya Tiguan som “mjukare, stabilare och mindre skarp i sin styrning än några av dess närmaste konkurrenter” och norska Bilnorge tycker att bilen “tacklar ojämnheter i underlaget på ett exemplariskt vis”.

Men det finns så klart mindre bra saker med nya Tiguan. De flesta experter verkar tycka att kvaliteten hade kunnat vara bättre och både Autonews , Carmagazine och Whatcar nämner de plastiga inslagen i nedre delen av instrumentbrädan.

Dessutom bjuder modellen inte på några större överraskningar. Allt är som experterna förväntar sig: från interiören till körupplevelsen. Och även om det inte behöver vara något negativt, då tycker jag mig ana en besvikelse hos flera av journalisterna. Allt om bilar skriver till exempel så här:

“Nya Tiguan är dock inte så rolig att köra. Bakom ratten får man en neutral upplevelse utan några överraskningar, varken positiva eller negativa. Och som förare blir man inte sugen på att ta en extrasväng när man är ute och kör.”

Deppigt värre. Och knappast “revolutionerande” som Volkswagen själva kallar det.

Betyder det att nya VW Tiguan är en dålig bil? Nej – bara att du ska leta någon annanstans om du vill ha en roligare och mer nytänkande bil.

För den som är ute efter en rymlig och bekväm familjebil utan överraskningar är andra generationens Tiguan en högst tänkbar kandidat. 

Europaindex SUV Mellanklass: 75,4 poäng av 100 (ett snitt baserat på tolv genomförda tester)

Det ger just nu Tiguan 13:e plats i det stenhårda segmentet av suvar i mellanklass.