Fordon

ANALYS: Populära Skoda Octavia Combi håller måttet

Den mest sålda kombin i Europa – det är Skoda Octavia Combi. Och den går inte bara hem hos folket, utan även hos experterna. I Europaindex knep Octavia nämligen en fjärdeplats på listan för kombibilar. Men frågan är om det bara är på grund av sitt enorma bagage? Eller har den mer att erbjuda?

Publicerad

Den mest sålda kombin i Europa – det är Skoda Octavia Combi. Och den går inte bara hem hos folket, utan även hos experterna. I Europaindex knep Octavia nämligen en fjärdeplats på listan för kombibilar. Men frågan är om det bara är på grund av sitt enorma bagage? Eller har den mer att erbjuda?

Octavia är en älskad modellfamilj och har sålts i över 5 miljoner exemplar världen över. Kombiversionen är den mest sålda i Europa och har precis fått en facelift.

“Med undantag för sitt utseende är den nuvarande Octavia Combi i princip samma bil som vid lanseringen 2012. Det är dock inget negativt, eftersom vi alltid ha rankat den som en av de mest praktiska kombibilarna som finns i budgetklassen” – Whatcar

Ja, det praktiska har onekligen varit en stor styrka hos Octavia Combi. Länge var den oövervinnerlig med sitt enorma bagage och den är fortfarande i täten med sina 610/1740 liter. Men nu har faktiskt Honda Civic Tourer delvis gått om med sina 624/1668 liter.

Detta förändrar dock inte det faktum att Octavia Combi är en riktigt rymlig bil. Så här skriver till exempel danska Motorsiden:

“Octavia Combi är baserad på VW-gruppens MQB-plattform, som inte bara är flexibel och säkrar goda köregenskaper utan också ger bra utnyttjande av platsen. Särskilt baksätet är utmärkt. Bagageutrymmet kan ökas från 610 liter till 1740 liter, vilket är trevligt i en bil som med en längd på 4,67 meter trots allt inte är en ohanterlig jätte.”

Men nog måste den tjeckiska storsäljaren ha fler strängar på sin lyra än utrymme? Javisst – det märks i experternas omdömen:

“Det råder ingen tvekan om att Skoda Octavia är en av marknadens bästa kombibilar i sin klass, med en mycket hög säkerhetsnivå och körkänsla i toppklass. Det är svårt att inte vara positiv när priset dessutom gör den till marknadens kanske mest prisvärda bil” – Håkan

“Den blandar tekniken i VW Golf med lägre priser och en praktisk kaross som är snyggare än den hos vanliga Octavia” – Autoexpress

“Efter bara några kilometer på vägarna är det uppenbart vad som kännetecknar den här bilen: den intuitiva användningen, det precisa och självklara genomförandet av körlägen, och kärleken till praktiska detaljer” – Auto Motor & Sport

Vad de tycker mer i detalj om Skoda Octavia Combi har jag summerat i fyra punkter:

Inget kap, men fortfarande prisvärd. Min kollega Håkan konstaterar att Octavia Combi nog är “en av de mest prisvärda bilar” han någonsin testat och flera andra biljournalister håller med om att bilen är attraktivt prissatt. Den generella ståndpunkten är att du får mycket bil för pengarna. Samtidigt påpekar exempelvis tyska Auto Motor & Sport att Skoda inte ligger så långt under Volkswagen som de en gång brukade. Bilarna är fortfarande prisvärda, men “prisdumpningen” och de riktiga kapen har försvunnit.

Bekvämare körning än tidigare. Körupplevelsen efter faceliften skiljer sig inte markant åt från den före uppdateringen, men några experter upplever bättre komfort. Och de som inte gör det håller ändå fast vid att det är en bekväm familjebil. Så här skriver till exempel brittiska Whatcar:

“Som en familjebil kan Octavia bocka av alla de viktiga punkterna. Den är stabil, precis och inger självförtroende, även när man kör snabbt. Den lätta styrningen underlättar också manövrering i staden och på parkeringsplatser.”

Men det finns en del som tycker att motorerna kunde varit mer förfinade och att fjädringen kunder varit ännu bättre.

Interiören är solid och hållbar. Skoda är inte direkt känt för utstickande och lyxiga kabiner. “Det känns mer hållbart än högklassigt” skriver exempelvis Whatcar om materialvalen. Och brittiska Autoexpress håller mer:

“Inuti är Octavia ganska solid, men ospektakulär. [...] För att upprätthålla VW-gruppens hierarki, är materialen inte riktigt lika fina som de i VW Golf.”

Infotainment och teknik i takt med tiden. I och med sin facelift har Octavia Combi fått en hel del uppdateringar vad gäller multimedia. “Familjens vän är återigen i takt med tiden” konstaterar österrikiska Allesauto. Och infotainment-systemet inkluderar nu till exempel Apple CarPlay och MirrorLink.

“Pekskärmen är responsiv, har logiska menyer och de stora ikonerna är enkla att träffa när du är på väg” – Whatcar

Helhetsintrycket av Skoda Octavia Combi handlar alltså om mycket mer än bara utrymme och modellen håller måttet även på de andra områdena.

Biljournalisterna ger bilen bra poäng och totalt landar den på 80,8 poäng i Europaindex. Visserligen nästa två hela poäng bakom topp tre, men fjärdeplatsen imponerar ändå.

Och det är inte längre svårt att se varför Skoda Octavia Combi är den mest sålda kombin i Europa.

80,8 av 100 (ett snitt baserat på 15 tester)