Fordon

Amerikanska flottan visar hur laservapnet skjuter ned en drönare för första gången

Laservapnet av fastatillståndstyp är utvecklat av Northrup Grumman. Foto: US Navy
Laservapnet av fastatillståndstyp är utvecklat av Northrup Grumman. Foto: US Navy

Amerikanska flottan visar för första gången hur ett laservapen skjuter ned en drönare. Vapnet har utvecklats sedan 2015, med syfte att stärka försvaret till havs.

Publicerad

Laservapen har det varit prat om länge, och det har funnits dem som tvekat om det faktiskt kommer att fungera som ett modernt krigsmedel. I en artikel från 2015, på sajten The Bulletin frågar sig textförfattaren om laservapen bara är hajp, eller faktiskt något som kommer att fungera i verkligheten.

Spolar vi fram tiden fem år har den amerikanska flottan nu monterat sitt allra första 150-kilowattklassade laservapen av fastatillståndstyp. Det har man gjort på fartyget USS Portland. I samband med detta har de också släppt en video som visar hur samma högenergilaser skjuter ned en flygande obemannad drönare. Det är första gången som flottan demonstrerar vapnets kraft.

– Genom avancerade mot obemannade drönare får vi värdefull information om kapaciteten i solid state-laservapen (fastatillståndslaser, reds. anm.) och hur de hanterar potentiella hot, säger Karrey Sanders, befälhavare på USS Portland, i ett uttalande.

Laserkanonerna har enligt flottan tagits fram för att möta en ökad hotbild från bland annat obemannade drönare, beväpnade småbåtar samt övervakningssystem från främmande makter.

Videon nedan kommer från den amerikanska flottan och visar hur laserkanonen skjuter ned en obemannad drönare. Man tror också att vapnet är kraftfullt nog för att kunna försvara sig mot långväga missiler.

Laservapnet av fastatillståndstyp är utvecklat av Northrup Grumman och går under namnet Laser Weapon System Demonstraton (LWSD). Vapentillverkaren fick uppdraget 2015 av forskningsinstitutet Office of Naval Research. Kontraktet var initialt värt 53 miljoner dollar.

Amerikanska flottan har tidigare använts sig av laservapen, men då har det rört sig om typen Laws som är 30-kilowattklassat.