Fordon

6 futuristiska lastbilar som utmanar Tesla semi

Foto: Nikola
Foto: Nikola
Foto: Cummins
Foto: Cummins
Foto: Daimler
Foto: Daimler
Foto: Einride
Foto: Einride
Foto: Embark
Foto: Embark
Foto: Otto
Foto: Otto

Tesla Semi är här – vad har vi för utmanare som jobbar med framtidens lastbilar?

Publicerad

Tesla har presenterat sin ellastbil Tesla semi. En klass 8 som ska kunna köra 80 mil på en laddning.

Så hur ser konkurrensen ut? Här är sex utmanare.

Nikola

Nikola fick namnet efter den berömda uppfinnaren Nikola Tesla.

Nikola utvecklar två klass 8-lastbilar tillsammans med Bosch som ska drivas av båda el och bränsleceller. Deras förhoppning när arbete är klart är att lastbilarna ska ha en räckvidd om 193 mil per laddning.

Daimler

Det tyska konglomeratet Daimler har jobbat med autonoma och eldrivna lastbilar under en tid nu. Vision One är en klass 8-lastbil. Viktmässigt väger konceptet in på 23 ton och den ska kunna bära last på elva ton – vilket nästan är jämförbart med vad en motsvarande diesellastbil mäktar med. Totala räckvidden för ellastbilen ska vara 350 kilometer. Exakt när vi kommer att få se Vision One förvandlas till serieproduktion är inget som har avslöjats.

Einride

Det svenska uppstartsföretaget Einride tar den moderna lastbilen och slår den i huvudet genom att helt ta bort förarhytten. Istället går man helt på den autonoma eller fjärrstyrda linjen. Med elektriska riggar vill man minska fraktutsläppen med 40 procent till år 2035. Företaget hävdar att lastbilen ska kunna ta sig cirka 20 mil på en laddning.

Embark

Efter en lång tid i tystnad presenterade Embark en ny plattform i februari. En plattform för autonom körning särskilt utformad för lastbilsindustrin: den fokuserar på motorvägen. Tanken är att systemet ska underlätta för långdistanschaufförerna. Till skillnad från Einride jobbar alltså Embark för att förarna fortfarande har en viktig del i kedjan. Embark började nyligen testa sitt system – men det finns inget datum för när man ska börja rulla ut det här brett.

Cummins

Cummins är egentligen mest kända för sina stora dieselmotorer. Men nu har de visat upp en eldriven klass-7 lastbil kallad Aeos. För de som glömt sin grekiska mytologi var Aeos den bevingade häst som drog solguden Helios vagn. Enligt Cummins ska fordonet vara i produktion 2019. Räckvidden på lastbilen är 16 mil och lastkapaciteten ligger på 20 ton.

Uber (Otto)

Uber-ägda Otto var bland de första som visade upp en lastbil med självkörning i oktober 2016. Då en semi slutförde en 20 mil lång körning mellan Fort Collins och Colorado Springs i USA. Sedan dess har vi däremot inte hört så mycket från företaget.