Fordon

2035 blir det förbjudet att sälja fossilbilar i Kalifornien

Foto: Martin Barraud/Caia image/TT
Foto: Martin Barraud/Caia image/TT

Delstatens guvernör har satt ner foten. Från 2035 kommer försäljningen av nya fossildrivna bilar att upphöra.

Publicerad

Till 2035 kommer försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna bilar och lastbilar att förbjudas i Kalifornien, enligt ett beslut som undertecknades av delstatens guvernör Gavin Newsom under onsdagen.

– Det här är det mest kraftfulla steg vår delstat kan ta för att bekämpa klimatförändringarna, säger Gavin Newsom i ett uttalande till Reuters.

Den folkrika delstaten är USA:s största fordonsmarknad och svarar för 11 procent av alla nybilsköp i landet. Här sker också över hälften av försäljningen av laddbara bilar. Ändå är det en relativt liten del av den totala försäljningen i Kalifornien, knappt åtta procent av alla bilar som såldes i delstaten under förra året var laddbara, skriver Wired.

Uppdrag att bygga ut järnvägsnätet

Onsdagens beslut inkluderar också ökade satsningar på att minska utsläpp från godstransporter och uppdrag till myndigheter att verka för ett järnvägsnät som täcker hela delstaten. Dessutom utlovas bättre infrastruktur för cyklister, gångtrafikanter och elscooterförare.

– Alla i Kalifornien ska ha tillgång till utsläppsfria transportalternativ, och det behöver inte betyda att de behöver en elbil. De kan gå, cykla eller åka kollektivt, säger Don Anair som är forskningschef för utsläppsfria bilar på miljöorganisationen Union of concerned scientists till Wired.