Fordon
2025 kommer självkörande bilar på allvar
Utvecklingssteg för självkörande fordon, enligt analysföretaget IHS. Foto: IHS
Runt 2025 kommer genombrottet för bilar som kan köra själva, och 2030 är det dags för bilar som överhuvudtaget inte kan köras manuellt. Det spår ett stort analysföretag.
Det är den amerikanska analysjätten IHS som forskat i framtiden för självkörande bilar och kommit fram till att genombrottsåret blir 2025. Omkring 230 000 bilar med funktion för att ta hand om hela körningen kommer då att säljas, väntar sig IHS.
Tio år senare spås motsvarande siffra ha vuxit till 11,8 miljoner bilar, varav sju miljoner med funktion för autonom körning och 4,8 miljoner som bara är självkörande, utan möjlighet till manuell körning. Totalt tror IHS att det då finns runt 54 miljoner självkörande bilar.
Och runt 2050 väntar sig IHS att i stort sett alla bilar, såväl privata som kommersiella, kommer att vara självkörande.
Författarna till rapporten som heter “Emerging Technologies: Autonomous Cars—Not If, But When” nämner en rad fördelar med autonoma bilar, bland annat att antalet olyckor med sådana bilar kommer att sjunka till nära noll. Och även om manuellt körda bilar kommer att krocka med dem, väntas den allmänna olycksfrekvensen på vägarna att sjunka i takt med att andelen självkörande bilar ökar.
Dessutom väntar sig författarna att trafikstockningar och luftföroreningar kommer att minska.
De nämner även risker som tillförlitlighet i bilarnas programvara samt it-säkerhet. Och bland hindren tar de upp lagstiftning och regelverk.
Enligt rapporten kommer självkörande bilar att kosta mellan 45 000 och 65 000 kronor mer än manuella bilar år 2025, medan prisskillnaden krymper till omkring 20 000 kronor runt 2035.
Från den icke-vinstdrivande organisationen Rand Corporation kommer samtidigt en guide för beslutsfattare som behöver utforma regelverk för självkörande bilar.
Rand Corporation ser liknande fördelar, risker och hinder med tekniken som IHS, och ger några råd till beslutsfattare – att inte utforma regelverk medan tekniken är under utveckling, att uppdatera lagstiftning som rör distraherade förare så att den innefattar även autonoma fordon, att göra klart vem som äger data från självkörande fordon och ta hänsyn till integritetsfrågor, samt att basera regelverk på hur autonoma fordon kör i förhållande till mänskliga förare.