FARKOST

USA:s nya bombplan har flugit för första gången

Ett bombflygplan.
B-21 Raider.

Nu har det nya flygplanet B-21 Raider som ska ersätta tidigare bombflygplan inom det amerikanska flygvapnet flugit för första gången. Det tekniskt avancerade planets jungfrufärd fångades på film.

Publicerad

I början av 2016 presenterades för första gången bilder på det nya bombplanet B-21 Raider av det amerikanska flygvapnet. I december 2022 visades det första färdigbyggda planet för offentligheten. Och den 10 november fångades planet till slut på film flygandes över öknen i Kalifornien av frilansfotografen Matt Hartman.

– B-21 Raider testflygs, säger det amerikanska flygvapnets talesperson Ann Stefanek till tidskriften Breaking Defense.

Flygplanet är uppkallat efter Doolittleräden (Doolittle Raid) som var ett bombangrepp på Tokyo under andra världskriget. Räden ägde rum den 18 april 1942 och var ett svar på Japans attack mot Pearl Harbor. 

B-21 Raider ersätter tidigare bombplan 

B-21 Raider utvecklas av bolaget Northrop Grumman som också utvecklat andra bombplan till det amerikanska flygvapnet. Flygplanet är utrustat med smygteknik för att undvika att bli upptäckt av radar och påminner till formen om det tidigare bombplanet B-2.

Det finns planer på att utveckla flygplanet för flygning både med och utan pilot. Sedan Northrop Grumman vann kontraktet att utveckla planet 2015 har mer än 8 000 personer arbetat med det.

Det nya bombplanet kommer att ha global räckvidd för att kunna användas mot alla tänkbara mål. Det är utöver kapaciteten som bombflygplan framtaget för att vara en ledande del i en infrastruktur för bland annat informationsinsamling och elektroniska attacker, skriver Northrop Grumman

Planets kostnad hålls hemlig av flygvapnet men det tros kosta runt 750 miljoner dollar, dryga 8 miljarder kronor, enligt Reuters. USA:s flygvapen har planer på att köpa 100 flygplan för att ersätta bombplanen B-1 och B-2. De äldre B-52 modellerna kommer dock att vara kvar i tjänst och användas för att frakta robotar, skriver tidskriften Popular Mechanics.

Ett B-1-plan har en driftkostnad på runt 60 000 dollar i timmen och B-2-planen runt 65 000 dollar i timmen. B-21 Raider är tänkt att vara billigare i drift.