FARKOST

Ryska skepp kartlägger känslig infrastruktur i Norden

”Admiral Vladimirsky” är officiellt ett forskningsfartyg men den svenska marinen betraktar det som ett militärt, statligt fartyg. Arkivbild.
”Admiral Vladimirsky” är officiellt ett forskningsfartyg men den svenska marinen betraktar det som ett militärt, statligt fartyg. Arkivbild.

Ryssland ägnar sig åt omfattande underrättelseverksamhet i nordiska vatten. I händelse av en konflikt med Väst vill man ha kartlagt känslig infrastruktur, rapporterar nordiska public service-bolag.

Publicerad

Det är i en granskning av SVT, NRK, DR och Yle som Rysslands underrättelseoperationer i Norden har identifierats.

Ett fartyg vid namn ”Admiral Vladimirsky” – som officiellt används för forskningsexpeditioner – färdades genom Östersjön förra året med avstängd transponder.

Enligt underrättelsekällor ägnade sig fartyget åt att kartlägga sådant som vindkraftparker, gasledningar, elledningar och internetkablar till havs.

I november färdades fartyget mellan Öland och Gotland och genom minst två av Försvarsmaktens sjöövningsområden.

Den svenska marinen säger sig ha god koll på fartyget och bedömer det som ett "militärt fartyg" som ägs av den ryska staten. När ett tv-team från DR åkte ut mot ”Admiral Vladimirsky” möttes de av maskerade män med automatvapen.

Det är ett av 50 misstänkta ryska spionskepp som setts i nordiska vatten, enligt granskningen.

– Om det uppstår en konflikt mot väst är de redo och vet var de ska slå till om de vill lamslå det danska samhället, säger chefen för kontraspionage Anders Henriksen på danska underrättelsetjänsten PET till Danmarks Radio.

Under en månads tid färdades fartyget genom Östersjön, Stora Bält, Kattegatt och Nordsjön med avstängd AIS-sändare. Längs rutten finns både nuvarande och planerade vindkraftsparker.