FARKOST

Nedskjutna kinesiska ballongen använde amerikansk teknik – samlade inte in data

I den stora ballongen som flög över USA tidigare i år fanns amerikansk teknik. Ny rapport stärker teorin om att ballongen var där för att spionera, samtidigt säger Pentagon att ballongen inte samlade in data.

Publicerad

Den kinesiska övervakningsballongen som sköts ner över USA tidigare i år hade amerikansk teknik som hjälpte till att samla in audiovisuell information. Det rapporterade Wall Street Journal i veckan.

Analyser gjorda av flera amerikanska försvars och underrättelsetjänster har visat att ballongen bar med sig amerikansk teknik som finns att köpa på marknaden. Tillsammans med mer specialiserade kinesiska sensorer användes utrustningen för att ta fotografier, filma och samla in annan information för att skicka till Kina, enligt artikeln.

Efter att artikeln publicerats har Pentagon däremot gått ut och sagt att ballongen inte samlade in någon information medan den flög över USA.

Ballongen sköts ner i februari

Kina har hävdat att ballongen var avsedd för vädermonitorering, men fynden talar för att det var en spionballong enligt Wall Street Journal. De skriver dock att ballongen inte verkade skicka någon data tillbaka till Kina under en åtta dagar lång passage över Alaska, Kanada samt några andra angränsande amerikanska stater.

Nu säger alltså Pentagon att ballongen inte heller samlade in information.

– Vi bedömer att den inte samlade in något medan den flög över USA, sa Pentagons talesman brigadgeneral Patrick Ryder enligt Reuters.

Ballongen sköts ner i februari efter att den flugit över det amerikanska försvarets områden.

Den misstänkta spionballongen sköts ned strax utanför den amerikanska kusten.
Den misstänkta spionballongen sköts ned strax utanför den amerikanska kusten.