FARKOST

Hopfällbara drönaren kan skjutas upp med raketmotor

Den mycket lätta drönaren kan bära en last på 1,5 kg.
Den mycket lätta drönaren kan bära en last på 1,5 kg.

Inom några sekunder skjuter engångsraketen quadcoptern ur ett rör – sedan fäller drönaren ut armarna och flyger på batteridrift, i upp till 30 minuter.

Kriget i Ukraina har visat att drönare är viktiga verktyg för att hålla ställningarna på slagfältet – och brittiska ISS Aerospace har utvecklat Wasp M4-TL för att klara militära specifikationer. 

Som en schweizisk armékniv kan den fälla in sina fyra rotorer i kroppen, och då klarar quadrocoptern av att skjutas ur ett rör. Drivkällan är en raketmotor som monteras i bakstycket på drönaren, och hela paketet kan avfyras från ett mobilt system eller en fast anläggning, exempelvis ombord på ett fartyg. Det skriver New Atlas

Tar mindre än tre sekunder

När raketmotorn är förbrukad så fäller quadcoptern ut armarna och flyger på batteridrift. Hela förloppet till uppskjutning kan utföras på mindre än tre sekunder. Batteriet ska ge en flygtid på 30 minuter, respektive 20 minuter med full last ombord. Det ska dock sägas att Wasp inte är den första drönaren som kan skjutas med raketmotor ur ett rör. 

Last kan transporteras upp till 24 km.
Last kan transporteras upp till 24 km.

Drönaren är 55 cm lång och väger fyra kg. Den är dels utvecklad för spaningsverksamhet, och är utrustad med rörlig optisk- samt infraröd kamera med avståndsmätare. Wasp har ett modulärt system för last med en kapacitet på 1,5 kg, som kan transporteras 24 km – det kan exempelvis röra sig om sjukvårdsmateriel. 

Wasp kan fjärrstyras, men beskrivs som semi-autonom – och med mycket datorkraft ombord har drönaren en hög medvetenhet om sin omgivning, information som kan överföras i realtid. Den kan även agera i svärm. Och ett tänkbart användningsområde är att slå ut fientliga drönare.