FARKOST

Det här vet vi om flygkraschen och Jevgenij Prigozjins död

Bilden som påstås vara tagen vid olycksplatsen.
Bilden som påstås vara tagen vid olycksplatsen.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin uppges ha omkommit i en flygkrasch på onsdagskvällen. Men de flesta uppgifterna kring händelsen kommer från ryska myndigheter. Detta vet vi om olyckan.

Publicerad

På kvällen den 23 augusti kraschade ett privatflygplan av typen Embraer Legacy på väg från Moskva till S:t Petersburg. Flygplanet befann sig i luften omkring 30 minuter innan det störtade, och fattade eld när det slog i marken.

Den ryska luftfartsmyndigheten Rosaviatsia meddelade att tio personer, bland dem Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin och dess grundare Dmitrij Utkin, stod på passagerarlistan. Några timmar senare bekräftade också Rosaviatsia att Prigozjin varit ombord. Ryska myndigheter är dock ökända för att följa regimens linje, oavsett vilka fakta som egentligen finns. Inga oberoende instanser har kunnat verifiera uppgifterna.

Obekräftad bild

En Wagnerkopplad kanal på meddelandetjänsten Telegram lade under torsdagskvällen ut en bild på något som brinner på ett fält och sägs vara det kraschade flygplanet. Döda kroppar syns intill vrakdelarna. Bildleverantören AFP har dock inte kunnat bekräfta att det verkligen är det aktuella flygplansvraket.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin på en bild från maj i år.
Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin på en bild från maj i år.

Dagen före kraschen hade Prigozjin för första gången sedan kuppförsöket i midsommarhelgen visat sig i ett videoklipp. Där står den 62-årige Wagnerledaren i ett ökenområde, iförd kamouflageklädsel med en automatkarbin i händerna. Han pratade om insatser i Afrika, och intrycket som gavs var att han skulle befinna sig där.

”Inte förvånad”

Exakt vad som orsakade kraschen är inte känt. Många bedömare och experter utgår från att den ryska regimen och president Vladimir Putin ligger bakom.

– Jag vet inte exakt vad som har hänt, men jag är inte förvånad, säger USA:s president Joe Biden.

Även överstelöjtnant Johan Huovinen, militärstrateg på Försvarshögskolan i Stockholm, pekar på en lång rad av personer som utmanat Putin och Kreml, och sedan dödats.

– Utmanar man Kreml, vilket Prigozjin gjorde, så finns det oftast bara en väg för de här människorna. Kreml glömmer aldrig något sådant.

President Vladimir Putin har fram till torsdagsmorgonen inte kommenterat kraschen.