FARKOST

Boeing-plan tappade motorhuv under start

Det var en Boeing 737-800 tillhörande Southwest Airlines som råkade ut för felet. Arkivbild.

Ett passagerarflygplan tvingades vända och landa på Denvers flygplats efter en motorhuv föll av och slog i en vingklaff under starten. Även denna incident rörde ett Boeingplan.

Publicerad Uppdaterad

Planet – en Boeing 737-800 tillhörande Southwest Airlines – landade säkert och bogserades tillbaka till gaten. Destinationen var Houston, enligt den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA.

FAA kommer att utreda händelsen, som inträffade på söndagsmorgonen, lokal tid.

Den amerikanska flygjätten Boeing har varit under lupp sedan en omskriven olycka där en dörrplugg föll av ett av bolagets modernare plan, den olycksdrabbade modellen 737 Max, i januari.

Efter den incidenten har Boeing betalat flygbolaget Alaska Airlines motsvarande cirka 1,7 miljarder kronor. Pengarna ska täcka förluster, förlorade intäkter och servicekostnader – men flygbolaget kommer att få mer pengar av Boeing.

I mars rapporterades en annan incident med en 737-800, en modell som togs i bruk för första gången i slutet av 1990-talet. I det fallet hade en yttre panel fallit av, vilket upptäcktes först när planet landat i Medford, Oregon.