FARKOST

Autoflight slår nytt rekord – flög 250 km på en laddning

En rekordflygning som innebär ett steg närmare kommersialisering. Nu har Autoflight slagit till med en resa på 250,64 km på en laddning.

Fakta

Prosperity 1

Drivlina: 10 lyftpropellrar, 3 propellrar för framdrift

Max räckvidd: Över 240 km

Marschhastighet: 210 km/h

Max lastvikt: 410 kg

Bullernivå vid hovring: ca 70 dbA

Vingspann: 12,8 meter

Höjd: 3,3 meter

Utvecklingstakten för elektriska VTOL-farkoster (verticle take off and landing) går i rasande takt och nu har tyska Autoflight slagit till med en rekordflygning. Deras ”Prosperity 1” som är företagets fjärde generations EVTOL klarade på en laddning av att flyga 250,64 kilometer – något som innebär att man nu tar kronan som räckviddsledare i genren.

Farkosten i fråga har tio lyftpropellrar samt tre snurror för framdrift. Det här skiljer från tidigare generationer som dels hade klenare vingar samt bara två propellrar för framdrift. Kabinen i fråga är även större än tidigare och även om man inte kör bemannade resor ser det ut som att det faktiskt skulle kunna få plats med fyra-fem personer.

Prosperity 1
Prosperity 1

Autoflight Prosperity 1 är designad i Tyskland men byggd i Kina och en sak som skiljer den från exempelvis Joby Aviations motsvarighet är att man valt enkelhet före maximal prestanda. Som exempel på det är att även när farkosten är uppe och flyger är lyftpropellrarna framme. Förvisso är de låsta i en longitudinell position för att minimera friktion, men det innebär ändå att de har en negativ inverkan på räckvidden.

På SMG Consultings index över hur de olika företagen inom ”Advanced Air Mobility” står sig är Autoflight på 16 plats. Ledande anses just Joby Aviation vara, men i Tyskland finns förutom Autoflight även Volocopter och Lilium, utmanare som ligger på andra respektive 13 plats.

Snabbt jobbat för Autoflight som för mindre än tre år sedan påbörjade utvecklingen av EVTOL. Och om allt fortsätter enligt plan förväntar sig företaget att de ska få sin farkost certifierad för att användas kommersiellt till 2025.

– Den här flygningen är både en fantastisk minnesvärd milstolpe och ett bevis på teamets otroliga jobb för att utveckla prestandan. Nu fortsätter vi att jobba mot vårt nästa mål som är att få EASA-certifiering 2025, säger Omer Bar-Youah, chef för Autoflight i ett uttalande.