Energi
Vitt diodljus på väg från Linköping
En pytteliten lysdiod som lyser med samma ljus och styrka som en 40-watts glödlampa. Det vill forskare i Linköping ta fram. Nordiska ministerrådet går nu in med pengar för att hjälpa tekniken fram till produktion.
Dagens vita lysdioder är egentligen blå. Att ljuset ser vitt ut beror på att ljuset omvandlas i ett fosforskikt. Det gör i sin tur att de har svårt att klara den värme som uppstår vid de effekter som krävs vid allmänbelysning.
Det problemet har forskare i Linköping en lösning på. Med ett nytt fluorescerande halvledarmaterial av kiselkarbid har de tillsammans med japanska forskare tagit fram en lysdiod som lyser med rent vitt ljus.
-Vår diod har ingen fosfor och det är i fosfor som största värmeproblemen uppstår, säger Mikael Syväjärvi, vid Linköpingsuniversitet.
-Vi kan förmodligen tillverka ett chip i storlek 2x2 mm, med ljus motsvarande en 40W glödlampa. Andra lösningar får sätta ihop cirka 10 dioder, om de över huvud taget kan hanterara värmen.
Det är data som har fått det Nordiska ministerådet att satsa 7 miljoner kronor i projektet Norled (Northern light emitting diode initivative). Projektet är ett forskningssamarbete mellan forskare i Sverige, Danmark, Norge och Tyskland som ska ta lysdioden ut på marknaden. I projektet deltar också den svenska led-modultillverkaren Optoga.
- Vi har en forskningsplan som siktar på en svensk industri med start inom tre år, säger Mikael Syväjärvi.
Om dagens belysning byts ut mot effektiva lysdioder kan stora mängder energi sparas. Bara i Sverige handlar det om drygt 3 terawattimmar – motsvarande elproduktionen i kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 1.