Vinterkylan i Texas skapar elbrist – kunder frånkopplas

2021-02-15 16:20  

Vinterväder i Texas med temperaturer under noll gör att elsystemet är ansträngt. Detta medför att kunder kopplas ifrån elnätet temporärt efter ett rullande schema.

Den senaste veckan har varit särskilt kall i delar av USA när kyliga vindar har blåst hela vägen ner till den mexikanska golfen. I Houston, Texas, köar folk för att fylla på propanbehållare och köpa ved. Det kalla vädret, ner till hela -14 grader Celsius i delar av Texas, sätter även stor press på elnätet.

Den 15 februari 2021 publicerade företaget som hanterar 90 procent av Texas elförsörjning, ERCOT, en uppmaning på Twitter. De bad Texasbor att begränsa sin elanvändning för att minska risken att trafikljus och annan viktig infrastruktur tillfälligt blir utan ström.

För att undvika omfattande strömavbrott kommer både bostadsområden och mindre affärsverksamheter att frånkopplas från elnätet under kortare perioder på upp till 45 minuter. Detta rapporterades också via ERCOTs Twitter:

”Vi uppmanar till roterande frånkoppling då det extrema vintervädret orsakar avbrott för elproducerande enheter. ”Nätoperatör och elbolag kämpar för att få igång elen igen”, säger ERCOTs VD och koncernchef Bill Magness.”

Liknande problem kan uppstå på grund av värmeböljor. Ny Teknik rapporterade 2020 om hur hundratusentals användare i Kalifornien tillfälligt frånkopplades för att minska ansträngningarna på elnätet. Detta kan även ske i Texas när luftkonditioneringen dras igång ordentligt i bostäder under somrarna, men avbrotten på vintern kan inte enbart förklaras med ökad efterfrågan.

Minskad tillgång till naturgas

Utöver den ökade elkonsumtionen spelar även tillgängligheten av naturgas roll.

– Naturgas används både till elproduktion och för att värma upp hem under vintern. Så det behövs naturgasförsörjning för att betjäna behovet på ett sätt som inte behövs på sommaren, och då blir tillgången av naturgas lägre för elproduktion, säger Leslie Sopko, kommunikationschef på ERCOT, till Houston Chronicle.

Leslie Sopko får medhåll från myndigheten för delstatens el och telekommunikationstjänster som i ett pressmeddelande sagt att även vindkraftverken kan påverkas av kylan.

– Den här rekordkylan får inte bara kunder att öka sin elförbrukning för att hålla sig varma, den orsakar nedisning av våra vindturbiner och minskar våra naturgasdrivna resurser, säger kommissionär Arthur D’Andrea i pressmeddelandet.

Hittills har roterande frånkoppling inte behövts i Sverige, men risken för att det ska behövas i framtiden har ökat. Ny Teknik publicerade nyligen en artikel där risken för att kopplas bort från elnätet presenteras.

Bill Burrau

Mer om: USA Elbrist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt