ENERGI

Vindkraftverk i lågor utanför Ystad: ”Ger oss inte upp där”

Ett vindkraftverk i Bjäresjö strax utanför Ystad totalförstördes i en brand natten till torsdagen.
Ett vindkraftverk i Bjäresjö strax utanför Ystad totalförstördes i en brand natten till torsdagen.

Ett vindkraftverk utanför Ystad har fattat eld. Larmet kom strax efter halv tre natten till torsdag. Vindkraftverkets tre rotorblad har ramlat av och ett av dem slungades i väg 100 meter.

Publicerad Uppdaterad

Räddningstjänsten har beslutat att låta vindkraftverket brinna ner.

– Vi ger oss inte upp där. Det får brinna ut, säger Jörgen Björk, ledningsbefäl vid Räddningstjänsten syd, till Ystad Allehanda.

Orsaken till branden är ännu oklar, skriver tidningen.

Enligt TT har ett av vindkraftverkets rotorblad i samband med branden slungats iväg 100 meter.

Markägaren, som inte äger vindkraftverket, berättar för SR Malmöhus hur det såg ut vid branden.

– Det ser ut som ett stearinljus, som en stolpe och så brann det lite snyggt i toppen. Man kan vara tacksam att det inte är mitt i augusti och trösketider. Då hade det varit riktigt besvärligt här i natt, säger Patrik Fransson till Sveriges Radio.

– Jag hoppas att de som äger vindkraftverket tar tag i det här nu rejält.

Ägaren: Vi fick larm – då brann det redan

Ägare till vindkraftverket är Varbergsortens Elkraft. Vd Björn Fahlgren låter bedrövad när Ny Teknik når honom på torsdagseftermiddagen. Han har själv inte besökt platsen men väntar på att servicepersonal ska komma dit.

– Det är naturligtvis tråkigt när sådant här händer, det känns inte roligt. Men vi har för lite fakta i ärendet, vi får avvakta lite och se vad som har hänt och hur vi ska gå vidare i ärendet, säger han.

Vindkraftverket står i parken Ruuthsbo-Kärragården som omfattar sex verk med olika ägarförhållanden. Varbergsortens Elkraft äger två av verken.

Turbinen som fattade eld under natten kommer från Vestas, modell V52, och vindkraftverket byggdes 2002.

– Vi hade förävntat oss att det skulle snurra ett antal år till med rätt underhåll. Det är ovanligt att ett vindkraftverk brinner upp. Jag har inte hört talas om det tidigare, säger Björn Fahlgren.

Vindturbinen hade nyligen servats, bara för någon månad sedan, enligt vd:n. Än så länge har han inte någon aning om vad som har utlöst branden.

– Frågan är om det går att utreda. Det mesta ser ut att vara förstört när man ser på bilderna, säger han.

Målet är att återställa ett fungerande vindkraftverk på platsen, antingen genom reparation eller genom att installera ett liknande verk.

Vad tänker du om framtiden, går det att skydda sig från liknande händelser?

– Man kan inte göra så mycket mer än att ha ett serviceavtal och tillsyn. Det är möjligt att man kan ha bättre övervakning, men vi hade fjärrövervakning på det här verket och det har varit ett antal larm under natten, men då hade det redan börjat brinna, säger Björn Fahlgren.