Energi

Vindkrafthaveriet i Småland ”ska inte kunna inträffa”

Haveriet av vindkraftverket i Lemnhult har rönt internationell uppmärksamhet, här i danska Ingeniøren.
Haveriet av vindkraftverket i Lemnhult har rönt internationell uppmärksamhet, här i danska Ingeniøren.
Vestas egna bilder på vindkraftparken i Lemnhult, innan haveriet. Foto: Vestas Wind Systems A/S
Vestas egna bilder på vindkraftparken i Lemnhult, innan haveriet. Foto: Vestas Wind Systems A/S

Uppröjningen har startat efter julaftonens haveri när ett 400 ton tungt vindkraftverk välte i småländska Lemnhult. Vad som orsakade haveriet är ännu okänt.

Publicerad

Runt klockan 9:30 på julaftons förmiddag hörde öronvittnen en kraftig smäll i Lemnhultstrakten söder om Vetlanda. I samma veva tappade vindkraftsägaren Stena Renewable kommunikationen med verk i området.

Vid lunchtid kunde företaget konstatera ett 185 meter högt och 400 ton tungt vindkraftverk hade vält. Tornet hade gått av i en fläns, och i fundamentet stod endast den understa sektionen på 10 till 15 meter kvar. Resten av verket hade fallit i hela sin längd över en skogsväg och ett hygge.

Vindstyrkan vid olyckstillfället var måttliga 10 till 12 meter per sekund.

– Det är väl inom specifikationerna. En sådan här olycka ska inte kunna inträffa, och i dag vet vi inte orsaken. Nu får utredningen ha sin gång, säger Peter Zachrisson, vd på Stena Renewable.

Läs mer:

Han berättar representanter från leverantören Vestas kom till platsen på juldagen för att samla in uppgifter till haveriutredningen. Den olja som läckte ut, främst från växellådan, har nu sanerats, och arbetet med att rensa upp vrakdelarna har påbörjats.

I vindkraftparken i Lemnhult finns totalt 32 stycken vindkraftverk av modellen Vestas V112, med effekten 3,075 MW vardera. Verken uppfördes under 2012 och togs i drift 2013. Den beräknade årsproduktionen är 280 gigawattimmar.

De 31 kvarvarande vindsnurrorna är nu nedstängda i väntan på haveriutredningens slutsatser. Enligt Stena Renewable inträffade inga personskador vid olyckan.

Se bilder på det havererade vindkraftverket hos danska Ingeniøren