Vill bygga sex vindkraftsparker utanför svenska kusten

2017-06-21 06:00  
Mattias Wärn och Maria Brolin.

Det nystartade bolaget Svea Vind Offshore planerar att bygga sex vindkraftsparker utanför Sveriges kust. ”Klimatförändringen är på väg, vi har inte tid att hålla på och tjafsa, säger Maria Brolin”, projektchef på bolaget.

Svea Vind Offshore ägnar sig åt att utveckla vindkraftsprojekt till havs. Just nu fokuserar företaget på sex parker utanför Gävle och Oxelösund.

Planen är att gå in med en tillståndsansökan för det första projektet, Utposten, till hösten. Det handlar om 20 turbiner med en total installerad effekt om 200 MW ett par mil utanför Gävle. Bygget kan starta tidigast 2021.

– Vi började jobba med det här för 2,5 år sedan, i en marknad när ingen trodde på havsbaserad vindkraft. Men nu börjar det vända, berättar Maria Brolin.

En del vindkraftsbolag har valt att söka tillstånd och sedan vänta på ett beslut om statlig subvention till havsbaserade projekt. Men så gör inte Svea Vind Offshore. Ambitionen är att kunna bygga även utan något ytterligare stöd utöver det nuvarande elcertifikatsystemet.

– Vårt fokus är att ta fram projekt med låg produktionskostnad. Med en placering tillräckligt långt ut hittar vi bra vindar men har ändå tillräckligt nära för att få lätt till underhåll, säger Maria Brolin.

I dagsläget bedömer Svea Vind Offshore att bolaget kommer att kunna bygga till en produktionskostnad under 50 euro/MWh.

Just nu ägnar sig företaget åt att föra dialog med aktörer som kan ha motstridiga intressen i områdena, till exempel Försvarsmakten, men även med samarbetsparter som kan bistå med batterier för energilagring eller använda överskottsel för att tillverka vätgas.

Än så länge bedriver Svea Vind Offshore sin verksamhet med hjälp av eget kapital. När det blir dags för bygge behöver mer finansiering tas in.

– I dag är elpriset lågt i Sverige, men det förväntas gå upp på sikt. Vi vill vara redo då, säger Mattias Wärn, vd på Svea Vind Offshore.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!  

Linda Nohrstedt

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt