Energi

Vilken reaktor är bäst – kokare eller tryck?

Japanska Toshibas kokvattenreaktor ABWR, advanced boiling water reaktor, på 1 600 MW. Toshiba har köpt amerikanska Westinghouse som i sin tur köpte svenska Aseas kärnteknik. Det är Asea som byggde de två TVO-ägda reaktorerna Olkiluoto I och Olkiluoto 2.
Franska Arevas tryckvattenreaktor ERP, european pressurized reactor, på 1 700 MW. Areva bygger reaktorn Olkilouto III för TVO:s räkning. Den har blivit flera år försenad och dubbelt så dyr som man först räknade med. Foto: Fennovoima
Kommer Fennovoimas kärnkraftsannläggning att ligga i Norra Österbotten, vid Pyhajoki mittemot Skellefteå?
Eller faller valet på Simo i finska Lappland nära svenska gränsen?

Det nya kärnkraftbolaget Finlands Kraft väljer mellan två reaktortyper för sitt första kärnkraftverk – kokarreaktor från Toshiba eller tryckvattenreaktorer från Areva.

Publicerad

I dag tisdag gav Fennovoima, eller Finlands Kraft på svenska, klartecken till franska Areva och japanska Toshiba att börja tävla om att få bygga Fennovoimas första kärnreaktor.

Fennovoima har ingått ett avtal om teknisk utveckling av Arevas EPR-reaktor och Toshibas ABWR-reaktor.

- Genom utvecklingsavtalen säkerställs att anläggningsalternaiven uppfyller de senaste finländska säkerhetsbestämmelserna och Fennovoimas egna anläggningstekniska krav, skriver Fennovoima i ett pressmeddelande på tisdagen.

Arevas EPR är en tryckvattenreaktor med en eleffekt på cirka 1 700 MW och Toshibas ABWR är en kokvattenreaktor med en eleffekt på cirka 1 600 MW.

Om två år, 2012, ska Fennovoima bestämma vem som får bygga.

Fram till dess ska man ha bestämt sig var det nya kärnkraftverket ska byggas – vid Simo i finska Lappland nära svenska gränsen eller vid Pyhäjoki i Norra Österbotten, ungefär mittemot Skellefteå på andra sidan Bottenhavet.

Den nya kärnkraftsanläggningen ska vara klar och börja producera el 2020.

Fennovoima bildades för bara tre år sedan i syfte att förse delägarna med billig el, eller i varje fall el till självkostnadpris utan de svängningar i elpriset som det blir när elpriset sätts på den nordiska elbörsen Nordpool.

Bland initiativtagarna finns flera av de stora, energikrävande finländska stålbolagen, till exempel Outokumpu, Ovako och Rautarukki, liksom gruvbolaget Boliden.

Men Finnovoimas ägarkrets karaktäriseras också av de många lokala och regionala energibolag som vill säkra elen till sina medborgare och industrier.

Största enskilda ägaren är den tyska energijätten Eon genom Eon Kärnkraft Finland med 34 procent av aktierna.

Det var den 1 juli i år som den finländska riksdagen sa ja till två nya kärnreaktorer i Finland - dels en fjärde reaktor för bolaget TVO, eller Industrins Kraft på svenska, dels en första reaktor för Fennovoima.

Däremot fick det halvstatliga energibolaget Fortum nej på sin ansökan om att få bygga en tredje reaktor i Lovisa vid Finska viken.

När både Fennovoimas och TVO:s fjärde reaktor är klara för drift efter 2020 har Finland tre kärnkraftverk med sammanlagt sju reaktorer.

Och vid det laget har med största sannolikhet också Fortum fått klartecken för sin tredje reaktor i Lovisa.