Vattenfall: Vill driva svenska reaktorer 20 år längre – till 2060

Vattenfalls vd Anna Borg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vattenfalls vd Anna Borg säger att bolaget vill förlänga livstiden till 80 år för sina reaktorer som är i drift i Forsmark och Ringhals. Men för nedlagda Ringhals 1 och 2 ”har tåget gått”.

Vattenfall bedömer att bolagets existerande fem reaktorer borde vara möjliga att köra till 2060 i stället för 2040, som var den tidigare bedömningen.

Läs mer: Reaktortanken blir kritiska punkten om kärnkraftverk ska drivas i 80 år

Men det är för sent att återstarta Ringhals 1 och 2, enligt vd Anna Borg.

– Den bedömningen vi har gjort är att det är för sent, säger Borg om avstängda Ringhals 1 och 2 när hon intervjuas i Sveriges Radios program Studio Ett.

”Ringhals 1 och 2 inte intakta anläggningar längre”

Den nya regeringen har aviserat att de vill utreda en återstart av de båda reaktorerna. Anna Borg säger att regeringen förstås är fria att utreda frågan, men att Vattenfall bedömer att det tåget har gått.

– Det är inte intakta anläggningar längre, säger Anna Borg.

Läs mer: Här är nya regeringens energipolitik – satsar på kärnkraft

Hon tillägger att komponenter har redan plockats ut och används i andra reaktorer. Rörsystemen har spolats med syror för att få ner radioaktiviteten och det påverkar också materialet i delarna.

Läs mer: Ringhals: ”Avvecklingen är långt gången”

Förlänga livstiden med 20 år till sammanlagt 80 år

Anna Borg säger att hittills har antaganden och planeringen för de fem reaktorer som producerar för bolaget – två i Ringhals och tre i Forsmark – varit att de har en livslängd på 60 år. Det innebär till 2040.

Elledningar från Forsmark kärnkraftverk. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD

Men det är högst troligt att de går att underhålla och anpassa för ytterligare några decenniers drift.

– Vi tror att vi ska kunna förlänga livstiden ytterligare 20 år, att de ska kunna leva i 80 år, säger Anna Borg.

Anna Borg: Behövs mer av all elproduktion

Hon talar om kärnkraften som en viktig, långsiktig del av den svenska energiplaneringen. Men det kommer att behövas mer av allt, även sådant som vindkraft och solenergi, för att nå uppsatta mål för Sveriges energiproduktion.

En effekt av den nya regeringens energipolitik är att det nu blir mer intressant att titta på just livstidsförlängning. Men också möjligheter att få ut mer effekt ur de reaktorer som är i gång.

Vattenfall har just fått klartecken för att öka effekten i reaktor 1 vid Forsmarks kärnkraftverk och ett arbete ska inledas för att höja den även i Forsmark 3.

Läs mer: Klartecken: Forsmarks kärnkraftverk får öka effekten

Olle Lindström/TT

Lars Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt