Energi

Vattenfall och Sveaskog

i gigantiskt vindprojekt

De två statliga bolagen Vattenfall och Sveaskog överraskade på fredagen energimarknaden med en jättesatsning på landbaserad vindkraft. Vattenfall vill bygga 550 vindkraftverk för 20 miljarder kronor i ett stort antal områden i södra Sverige.

Publicerad

Satsningen går på cirka 20 miljarder kronor och ska ge Sverige ett eltillskott på 4 TWh per år.

Det är fyra gånger så mycket vindkraft som produceras i Sverige i dag och hälften av hela den vindkraftsproduktion som Vattenfall har som mål för 2016.

Det handlar om 550 vindkraftverk med en total effekt på 1.500 MW som kan försörja 800.000 hushåll med elektrisk ström.

Vattenfalls och Sveaskogs storsatsning på 4 TWh per vindel per år kan jämföras med den planerade havsbaserade vindparken Kriegers Flak i södra Östersjön, som kommer att ge 2,1 TWh per år.

Nybyggda Lillgrund vid Öresundsbron, som är Sveriges hittills största vindkraftspark, ger inte mer 0,33 TWh per år.

Havsbaserade vindkraftsparker är numera ganska iskalla efter alla problem med krånglade växellådor och dyra drifts- och reparationskostnader till havs. I varje fall ligger Vattenfall lågt tills vidare.

Nu ligger fokus på vindkraft i skogen. Vattenfall presenterade tidigare i höstas sin satsning på landbaserad vindkraft, liksom Vattenfalls motsvarighet i Norge, Statkraft, som nyligen gjorde upp med det börsnoterade skogsbolaget SCA.

Också det nya vindbolaget Arise Wind, där förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar gått in som delägare och styrelseordförande, har en storsatsning på skogsbaserad vindkraft på gång.

Men Vattenfalls och Sveaskogs projekt slår dem alla. Statkraft-SCA-projektet, som uppmärksammades för sin storlek tidigare i höstas, handlar "bara" om 2,8 TWh per år.

Sveaskog har kartlagt cirka 2.000 lämpliga vindkraftslägen på sina marker och Vattenfall har intresserat sig för 17 av dem i Halland, Västra Götaland, Kronoberg, Kalmar och Blekinge.

Sveaskog har en kö av intresserade vindkraftsprojektörer. Cirka 500 vindkraftverk är redan planerade och ett 100-tal förfrågningar ligger på kö.

Och det nyvaknade intresset för vindkraft på land är lönsamt för skogsägarna.

- Utbyggnaden av vindkraft på våra marker ökar avkastningen på skogstillgången, säger Sveaskogs vd Gunnar Olofsson.