Energi

Vattenfall klättrar på lista över världens grönaste elbolag – trots kolkraft

Det spanska bolaget Acciona snyter topplatsen över de 100 grönaste stora elbolagen i analysföretaget Energy Intelligences rankning. Svenska Vattenfall klättrar på listan – men omställningen tar tid.

Publicerad

Energy Intelligence har gjort rankningen i sju år och sett hur kapaciteten hos den förnybara elproduktionen, vattenkraft borträknat, nära nog har tredubblats hos de 100 företagen på listan.

För fjärde året i rad toppar Spaniens Acciona rankningen. Bolaget var från början ett byggföretag men äger nu 9 GW förnybar elproduktion.

Vattenfall är det enda svenska bolaget på årets lista och har klättrat en placering, från 18:e till 17:e plats, slaget med en poäng av norska Statkraft.

– Det är jätteroligt att vi rankas som ett av de 20 grönaste företagen i världen. Alla bolag har förbättrat sina värden, men vi lyckas ändå stiga i rankningen, säger Annika Ramsköld, hållbarhetschef på Vattenfallkoncernen.

”Det tar tid att få tillstånd”

Rankingen har gjorts utifrån bolagens koldioxidutsläpp per megawattimme, volym av förnybar elproduktion samt andel förnybar elproduktion av den totala kapaciteten.

Topplacerade Acciona ståtar till exempel med 2 kg/MWh i koldioxidutsläpp, medan Vattenfall noterar 157 kg/MWh.

Vattenfall äger och driver sju koleldade kraftverk i Tyskland och Nederländerna men har som ambition att bli fossilfri inom en generation. Annika Ramsköld är övertygad om att bolaget kommer att klättra i rankningen framöver.

Varför är Vattenfall inte i topp redan nu?

– Det tar väldigt lång tid att svänga om en portfölj. Vi har en tydlig plan för hur vi ska fasa ut kol från vår värmeverksamhet i Tyskland och Holland före 2030 och vi fattar hela tiden beslut som ökar den förnybara kapaciteten. Det sker hela tiden, men det är en omställning som tar tid, säger Annika Ramsköld.

Vad är ert största problem i den omställningen?

– Att det tar tid att få tillstånd. Det är långa ledtider för att få tillstånd för att bygga förnybar kapacitet, ibland på tio år och mer. Det gäller för vindkraftsprojekt och nätkapaciteten som krävs för att transportera elen, men också för att byta bränslen i värmeanläggningar.

Kinesiska bolag vinner mark

De 100 elbolagen på listan svarar tillsammans för ungefär hälften av den globala kapaciteten för elproduktion.

Energy Intelligence konstaterar att de stora elproducenterna blir allt renare. De sänker sina koldioxidutsläpp och skaffar sig allt mer förnybar elproduktion.

Samtidigt har den geografiska spridningen ökat på listan under de sju år som rankningen har gjorts. Bolag från Europa, USA och Japan svarade för sju år sedan för 55 procent av den totala produktionskapaciteten hos listans 100 bolag. Nu har siffran sjunkit till 43 procent.

I stället är det kinesiska bolag som vinner mark. Bolag från Kina hade inledningsvis 19 procent av listans totala produktionskapacitet men har nu vuxit till 30 procent.

Vattenfalls sju koleldade kraftverk

Moorburg och Tiefstack i Hamburg, Tyskland.

Wedel i Schleswig-Holstein, Tyskland.

Reuter och Reuter West i Berlin, Tyskland.

Moabit för sameldning med biomassa i Berlin, Tyskland.

Hemweg 8 i Amsterdam, Nederländerna.

De tyska kraftverken är värmekraftverk och det holländska är ett kondenskraftverk.

Vattenfall har beslutat att ersätta Reuter med en kraftvärmeanläggning som drivs av förnybart bränsle till 2020. Hemweg 8 i Nederländerna ska stängas senast 2024.