Energi

Världens största 3d-skrivare ska ge billigare vindkraftverk

GE räknar med att additiv teknik kan korta processen kring att ta fram gjutformar från dagens tio veckor till två veckor. Foto: SSE
GE räknar med att additiv teknik kan korta processen kring att ta fram gjutformar från dagens tio veckor till två veckor. Foto: SSE

GE vill printa gjutformar till sitt havsbaserade vindkraftverk Haliade-X. För att lyckas måste bolaget bygga 3d-skrivare som världen aldrig har sett tidigare.

Publicerad

Med en produktionskapacitet på 3,6 GW ska brittiska Dogger Bank Wind Farm kunna försörja upp till sex miljoner hushåll. Därmed blir det världens största havsbaserade vindkraftspark, och den baseras på General Electrics Haliade-X. Det enorma vindkraftverket når en höjd på 248 meter, och har en rotor med en diameter på 220 meter.

Nu ska GE Renewable Energy skynda på produktionen av jätte-vindkraftverket med hjälp av additiv tillverkning. Det rapporterar Offshore Wind. Tanken är att skriva ut sandformar som sedan ska användas för att gjuta delar till metallhöljet som täcker vindkraftverkets maskinhus. Enligt GE kommer detta att korta processen kring att ta fram gjutformar från dagens tio veckor – till två veckor.  

De komplicerade metalldelarna kan ha en diameter på upp till 9,5 meter, med en vikt som överstiger 60 ton. För ändamålet ska GE utveckla världens största 3d-skrivare. Uppgiften har lagts ut på tyska Voxeljet, som använder binder-jetting-teknik. Där binds ett pulver av metall, komposit eller just sand med ett flytande medium.

– Den här tillverkningstekniken, som saknar motstycke, förändrar spelplanen när det kommer till effektivitet i produktionen, och gör det möjligt att lägga tillverkningen lokalt i högkostnadsländer – vilket är en avgörande fördel för våra kunder som vill maximera den ekonomiska utveckling som havsbaserad vindkraft levererar lokalt, säger Pablo Cilia, som leder arbetet med additiv teknik vid GE Renewable Energy till Offshore Wind. 

Själva gjutningen görs av Fraunhofer IGCV, Institut für Gießerei-, Composite- und Verarbeitungstechnik, med kringliggande materialteknik och digitala processer.

Hela projektet ska sjösättas under det tredje kvartalet i år, med de första skrivartesterna under det första kvartalet 2022.