ENERGI

Vågkraftsbolaget går i konkurs – men nytt företag tar vid

Wellos Penguin. Foto: Jan Oelker
Wellos Penguin. Foto: Jan Oelker

Det fullstora vågkraftverket i Spanien drabbades av läckage. Nu har det finska vågkraftsföretaget Wello gått i konkurs. Men tekniken får en ny chans.

Publicerad

Vågkraft bedöms ha stor potential som en förnybar energikälla. Teoretiskt sett skulle vågkraft ensamt kunna täcka dagens globala behov av el.

Men i praktiken är det inte så enkelt. Havet är en svår miljö med starka krafter och saltvatten som kan leda till korrosion.

Vågkraftsföretaget Wello satsade på ett kraftverk som kallades Penguin. Det ser ut ungefär som en liten båt eller flotte som guppar på ytan. För att fånga energi från vågorna på alla sidor gavs flotten en oregelbunden form.

2021 installerades en fullskalig version om 44 meter i en testpark utanför den spanska nordkusten. Men i januari 2022 noterades ett läckage som bedömdes bero på att ett främmande föremål hade kraschat in i flytkroppen.

När Ny Teknik hade kontakt med Wello i december 2022 uppgav företaget att kraftverket låg vid kaj på grund av underhåll och skulle installeras i havet inom kort. Då hade företaget också tecknat kontrakt på två kommersiella projekt, som gällde utveckling av tio vågkraftverk i vattnen utanför Barbados och mer än 15 enheter i Taiwan.

Pengarna började tryta för Wello

Enligt Offshore Energy hade vågkraftverket även problem i en tidigare installation, vid testparken European Marine Energy Centre utanför Skottland, i mars 2019. Då var det ett kraftverk om 1 MW som sjönk.

Mot slutet av förra året tycks pengarna ha börjat tryta för Wello. Enligt tidninen Kauppalehti informerade företaget i september 2022 sina aktieägare att om en likviditetskris. I början av 2023 ansökte Wello om konkurs.

Nu ser det ut som om tekniken ändå får en ny chans. Wellos grundare, Heikki Paakkinen, uppger för Offshore Energy att de immateriella rättigheterna har köpts av det finska företaget Holvi. Majoriteten av medarbetarna har också gått över till Holvi.

– Företaget kommer att fortsätta att erbjuda samma teknik och utveckla produkten vidare, säger Paakkinen till Offshore Energy.

Förutom en oregelbunden form på flytkroppen hade Wellos koncept ett annat särdrag. Inuti flytkroppen fanns en särskild enhet, med stor massa, som ser ut ungefär som en liten dörr som svänger runt en vertikal axel. När flytkroppen guppar och rör sig vid ytan snurrar ”dörren” runt sin axel. Rörelsen omvandlas sedan till el via en generator.