Energi

USA pressar Merkel om Nordstream 2

KARLSHAMN 2017-10-26 Två och två lyfts Nord Stream 2 rören ut ur lastutrymmet på fartyget Klaverbank i hamnen i Karlshamn på torsdagen. Fartyget lastar 189 rör och när torsdagens last är lossad finns närmare 1700 rör på plats i lagringsområdet i hamnen i Karlshamn. Som mest har man lossat 38 rör i timmen. Foto: Johan Nilsson / TT

USA hotar Tyskland med sanktioner om landet fullföljer projektet med den ryska gasledningen Nordstream 2 i Östersjön. Orsaken är att ledningen utgör en säkerhetsrisk och kan göra Europa allt för beroende av energi från Ryssland, enligt USA.

När USA:s president Donald Trump träffade den tyska förbundskanslern Angela Merkel i slutet av april uppmanade han Tyskland att stoppa den ryska naturgasledningen i Östersjön, enligt tyska regeringstjänstemän. I gengäld skulle USA kunna tänka sig att diskutera ett nytt handelsavtal med EU, rapporterar den tyska nyhetskanalen NTV.

I ett brev till USA:s regering kräver också 39 amerikanska senatorer, både republikaner och demokrater, att "använda alla till buds stående medel för att förhindra byggandet av Nord Stream 2".

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här