Energi

Ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja under rysk kontroll

Under natten började det brinna vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Foto: Kärnkraftverket Zaporizjzja/AP/TT
Under natten började det brinna vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Foto: Kärnkraftverket Zaporizjzja/AP/TT
Branden ska ha orsakats av en rysk attack. Foto: Kärnkraftverket Zaporizjzja/AP/TT
Branden ska ha orsakats av en rysk attack. Foto: Kärnkraftverket Zaporizjzja/AP/TT

Ryska styrkor har tagit kontroll över det stora kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Det ryska angreppet i natt utlöste en brand och det internationella atomenergiorganet IAEA vill medla i konflikten för att säkra kärnkraftverken i Ukraina.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Striderna fortsätter rasa i Ukraina och under natten tog rysk militär kontroll över kärnkraftverket Zaporizjzja som ligger nära staden Enerhodar. Det är ett av de största kärnkraftverken i Europa och står för ungefär en fjärdedel av Ukrainas energiproduktion.

Operativ personal vid kärnkraftverket arbetar kvar för att säkerställa säkerheten och skador undersöks, skriver Ukrainas tillsynsmyndighet för kärnkraft i ett uttalande.

Chefen för det internationella atomenergiorganet IAEA har erbjudit sig att åka till Tjernobyl för förhandlingar med Ryssland och Ukraina om att säkra säkerheten för Ukrainas kärnkraftverk.

– Jag har meddelat, till både den ryska federationen och Ukraina, min tillgänglighet att resa till Tjernobyl så snart som möjligt, säger Rafael Grossi, generaldirektör vid IAEA under en pressträff efter attacken.

"Extremt spänd"

Grossi tillägger att båda sidor överväger möjligheten. Ryssland tog kontroll över Tjernobyl, som inte är i drift, under krigets första dag.

Ingen av Zaporizjzjas sex reaktor träffades i attacken men däremot en byggnad bredvid en av reaktorerna. Inget radioaktivt material ska heller ha läckt ut. Grossi betonar dock att "situationen naturligtvis fortsätter att vara extremt spänd och utmanande".

Attacken pågick under större delen av natten och räddningstjänsten uppger att man till en början hindrats av striderna från att kunna ta sig fram till branden. Först vid 5-tiden på fredagsmorgonen, svensk tid, nådde brandmännen fram och kunde släcka branden. Enligt ukrainska uppgifter dog tre soldater i striderna och två skadades.

"Vet vad de skjuter mot"

President Volodymyr Zelenskyj vädjade under natten på nytt om omvärldens hjälp.

– Europa måste vakna nu, säger Zelenskyj i ett videomeddelande på Twitter.

– Det är stridsvagnar som har värmekameror, så de vet vad de skjuter mot. De var förberedda på det här.

Presidenten har också talat med USA:s president Joe Biden liksom Kanadas och Storbritanniens premiärministrar Justin Trudeau och Boris Johnson om attacken.

Ett uttalande från Downing Street i Londons säger att "premiärministern sade att Putins hänsynslösa agerande nu direkt kan hota säkerheten i hela Europa". Enligt uttalandet kommer Johnson inom kort att begära ett extramöte i FN:s säkerhetsråd.

Mariupol troligen omringat

Rysslands attacker mot Ukraina fortsätter även på andra håll i landet när kriget nu är inne på sin andra vecka. Staden Mariupol i öst utsätts för kraftig beskjutning.

"Mariupol är fortsatt under ukrainsk kontroll men har troligtvis blivit omringat av ryska styrkor", skriver Storbritanniens försvarsdepartement, på Twitter och hänvisar till sina senaste underrättelser.

I Tjernihiv, nordöst om Kiev, stiger dödstalen från torsdagens strider, rapporterar BBC med hänvisning till obekräftade uppgifter från lokala myndigheter. 47 personer uppges ha dött under torsdagens luftangrepp mot staden och sammanlagt nära 150 personer i regionen, varav merparten civila, har dödats sedan konfliktens början.

Under torsdagen kom Ryssland och Ukraina överens om att uppföra "humanitära korridorer" för att civila ska kunna lämna landet.

I Kiev har barn som är för sjuka för att evakueras flyttats till källaren på huvudstadens största barnsjukhus som en säkerhetsåtgärd ifall bombningarna fortsätter, rapporterar CNN.