Två tjecker intresserade av Vattenfalls kol

2016-03-17 09:27  
Vattenfalls dagbrott av brunkol i Tyskland. I horisonten syns kraftverket Jänschwalde. Foto: TT

Två tjeckiska energiföretag ska enligt tysk press fortfarande vara intresserade av att ta över Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet.

Sedan de tidigare utpekade intressenterna tyska Steag och tjeckiska CEZ sagt sig inte vilja köpa Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet återstår tjeckiska EPH tillsammans med finansbolaget PPF, som ska ha lagt ett bud.

EPH tillhör Mellantyska Brunkolsbolaget (Mibrag) och EPH-chefen Daniel Kretinsky säger till rbb-online kolet kommer att spela en viktig roll som övergångsteknik i samband med energiomställningen Energiewende.

Förutom EPH ska även Tjeckiens näst största brunkolsföretag Czech-Coal ha visat intresse, men inga närmare detaljer finns om detta.

Den tyska brunkolsverksamheten var till för bara några år sedan en mycket lönsam affär, och enligt Berliner Zeitung ska Vattenfall så sent som 2014 ha omsatt 2,3 miljarder euro och visat en vinst på 647 miljoner euro bara inom brunkolssektorn.

Men på grund av överkapacitet, inte minst genom inmatningen av ekoström på nätet, har priset per MWh halverats från 40 euro till 20 euro.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt