Tre nya krav på de svenska kärnkraftverken

2011-12-16 11:11  

Svenska kärnkraftverk är robusta och tåliga mot olyckor, men de måste bli bättre på tre punkter – klara flera haverier samtidigt, ha säkrare härdkylning och bättre elreserver.

På fredagsförmiddagen presenterade Strålsäkerhetsmyndigheten sin analys av de ”stresstester” som EU krävt av sina medlemsländer efter den svåra Fukushimaolyckan i Japan.

De reaktorhaverier och radioaktiva utsläpp som följde på jordbävningen och tsunamin utanför Japans kust i våras har delvis ändrat synen på kärnkraftssäkerhet.

Fukushimaolyckan blev mer utdragen än vad man förutsatt i säkerhetsplaneringen, med flera reaktorer som havererade efter varandra. Av Fukushimas sex reaktorer havererade tre stycken, som var igång och en fjärde, som stod stilla, förstördes.

- Ett så utdraget förlopp och en så stor omfattning var det ingen som planerat för, säger Jan Hanberg, projektledare för stresstesterna och enhetschef på SSM på presskonfrensen på fredagen.

I det stresstest som EU krävt av samtliga kärnkraftsländer har man därför utgått från ännu större jordbävningar är tidigare, ännu högre vågor, ännu mer extrema väderförhållanden, en ännu mer utdragen haverihantering samt bortfall av både el och kylvatten.

Alla svenska kärnkraftverk klarade stresstestet, inte minst på grund av de haverifilter som alla svenska kärnkraftverk har och som gör att de radioaktiva ämnena filtreras bort vid ett utsläpp (se faktarutan).

- De svenska kärnkraftverken är robusta och det finns inte någon anledning för oss att införa några restriktioner för driften av anläggningarna, säger Jan Hanberg.

Men säkerheten kan ändå förbättras på tre punkter, menar han.

1. Förbättrad uthållighet i haverihanteringen. Inte bara i 24 timmar som man hittills planerat för utan i dagar och veckor. Och att ha resurser för att hantera flera reaktorhaverier samtidigt.

2. Extra härdkylfunktion som är oberoende av befintliga dieslar och gasturbiner.

3. Förstärkning av elkraftssystemen med fler dieselaggregat i beredskap.

SSM kommer nu att kräva in redovisning från kärnkraftsbolagen med konkreta planer på hur de ska uppfylla de nya kraven.

EU lägger efter nyår ut samtliga länders stresstester på sin hemsida. De ska sedan granskas av särskilt utvalda granskare som ska presentera sina slutsatser någon gång i april nästa år.

Läs också:

Läs mer: Fukushima-reaktorerna under kontroll

Haverifilter

Efter kärnkraftsolyckan vid det amerikanska kärnkraftverket Three Mile Island höjdes säkerheten i de svenska kärnkraftverken. Bland annat utrustades de med så kallade haverifilter, som tryckavlastar reaktorinneslutningen på ett kontrollerat sätt och för ut de radioaktiva gaserna till en vattenbassäng. När den radioaktiva gasen bubblar genom vattnet kan nästan hundra procent av de radioaktiva partiklarna skiljas ut.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Forsmark Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt