Energi

Torkar chips med överhettad ånga

Överhettad ånga är effektivare och energisnålare än varm luft för att torka produkter som potatischips och andra livsmedel visar ett forskningsprojekt.

Publicerad

Torkningsprocessen för vissa livsmedel som torkas med varmluft är så energikrävande att den i vissa fall svarar för 90 procent av energianvändningen i hela framställningsprocessen.

Nu har tyska Fraunhoferinstitutet IGB i Stuttgart tagit fram en metod att torka med överhettad ånga i stället för luft, och visat att torkningstiden kan reduceras med upp till 80 procent, och minska energiåtgången avsevärt.

Den överhettade ångan innehåller inte vattendroppar, och är så att säga torr. Sådan ånga kan ta upp mer vattenånga än mättad ånga.

Vid torkningen behandlas det material som ska torkas för överhettad ånga vid temperaturer upp till 180 °C. Materialet hettas upp och avger sin fuktighet i form av ånga. Överflödig fukt i processen kondenseras.

Kondensatet kan dessutom användas som destillerat vatten. Den höga temperaturen i processrummet, över 120 °C, gör att livsmedel behandlas i en hygienisk miljö, menar forskarna vid Fraunhoferinstitutet. Dessutom försvinner risken för dammexplosioner, en risk som kan finnas i varmluftsmiljöer.