Energi

Tjernobylveteran kritiserar IAEA

FN:s atomenergiorgan IAEA får skarp kritik av mannen som ledde saneringsarbetet efter Tjernobylkatastrofen. Organisationen ligger enligt honom i famnen på kärnindustrin.

Publicerad

Yuli Andreev var chef för den sovjetiska organisationen Spetsatom som arbetade med saneringen efter Tjernobyl. I dag är han konsult inom säkerhetsfrågor kring kärnkraft.
I dag säger han att industrin ignorerat lärdomarna från Tjernobyl till fördel för högre vinster.
Kritiken av IAEA, som han anklagar för att agera långsamt och för att inte driva på säkerhetsinspektioner, fokuserar på generaldirektören Yukiya Amano. Han tillsattes 2009 efter hård lobbying från den japanska regeringen, och han anses ha låtit just det japanska kärnenergiföretaget TEPCO komma undan med bristfälliga inspektioner.
Som exempel tar Yuli Andreev de bassänger för förvaring av utjänt kärnbränsle som nu är i riskzonen i Fukushima. Bränslestavarna har packats för tätt, så att risken för katastrofal brand ökar om vattnet sjunker.
- (IAEA) är en låtsasorganisation eftersom den är avhängig av kärnindustrin. Den kommer alltid att försöka dölja verkligheten, säger han till den brittiska tidningen the Guardian.
Tjänstemän hos IAEA försvarar sig med att organisationen inte har mandat att tvinga fram inspektioner hos civila kärnkraftverk. Där bygger allt på frivilligt samarbete, och IAEA kan inte tvinga någon operatör att följa överenskomna regler.
Organisationen är också bunden av en internationell överenskommelse som säger att den inte kan publicera information innan den godkänts av det berörda landet.