Energi

Tjäna en krona per kWh på att välja rätt

Johan Lindahl forskar i solceller.
Anna ­Albinsson. Foto: Telge Energi
Mattias ­Hennius. Foto: Eon

Det är stora skillnader på hur mycket betalt solcellsägare får för överskottsel från sitt elbolag. Spannet är från 30 öre till 1,35 kronor per kWh.

Publicerad

Soliga dagar kan villaägare med solceller på taket producera mer el än villan förbrukar. Överskotts­elen kan man mata in på det allmänna elnätet och sälja till ett elbolag.

Men ersättningen skiljer sig kraftigt. Det visar en sammanställning över 27 svenska elbolag, gjord av Johan Lindahl som är svensk representant i IEA-PVPS, internationella energimyndighetens solcellsprogram.

Snittpriset ligger på 69 öre per kWh, betydligt mer än marknadspriset på elbörsen Nordpool, som i snitt låg på 34 öre i fjol.

Mest betalar Skellefteå Kraft med 1,35 kr per kWh, tätt följt av Telge Energi på 1,30 kr per kWh. Anna Albinsson, kundchef på Telge Energi, beskriver priset som ­affärsmässigt.

– Förnybar elenergi är vår ­affärsidé, och efterfrågan på solel är jättestor. Vi har ungefär 200 småproducenter och vill locka fler med en hög ersättning, säger hon.

Vattenfall och Eon betalar minst i sammanställningen: fyra öre lägre än Nordpoolpriset. Det blir cirka 30 öre per kWh räknat på fjolårets snittpris.

– Vår grundprincip är att betala marknadspris minus fyra öre i administrativa kostnader, säger Mattias Hennius, presschef på Eon Sverige.

Han berättar att några hundra privatpersoner säljer el till företaget, och att antalet ökar stadigt.

Trots prisskillnaden har Telge Energi och Eon ungefär lika många småskaliga producenter. En förklaring är att det finns ­parametrar i kalkylerna som kan äta upp en del av skillnaden.

För att sälja överskottsel till Telge Energi ­måste man vara elkund hos bolaget. Om man exempelvis väljer rörligt elavtal får man köpa el för elbolagets inköpspris plus 2,2 öre. Hos Eon kan man få ett rörligt ­elavtal till inköpspriset.

Så vad som är mest lönsamt ­beror både på hur mycket el man säljer och hur mycket man köper. Eons småproducenter kan även tjäna några extra tioöringar på sin överskottsel på ursprungs­garantier och elcertifikat, ersättningar som bakats in hos Telge.

Stor efterfrågan på nettodebitering

  • Många i solcellsbranschen vill ha nettodebitering, vilket innebär att överskottselen man matar in på nätet kvittas mot den el man köper. Betalningsmodellen används i andra EU-länder och har utretts i Sverige.
  • Den senaste utredningen slog i fjol fast att nettodebittering inte är förenligt med EU-regler. Regeringen vill i stället införa en skattesänkning på 60 öre per kWh överskottsel.
  • Samtidigt har sju bolag i sammanställningen infört nettodebitering på eget bevåg.