Energi

Teslas jättebatteri ersatte kolkraftverk

Snabbare, mer flexibelt och helt utan utsläpp. När ett kolkraftverk havererade i Australien – hoppade Teslas jättebatteri in som räddare i nöden.

Publicerad

På mindre än en månad efter premiären visar det batterilager Tesla installerade i Australien sitt värde. Det ryckte in som reserv vid ett strömavbrott och agerade snabbare än det kolkraftverk som stod som backup. Det rapporterar Renew Economy.

Enligt sajten fick brunkolsverket Loy Yang Power Station en oväntad effektdipp den 14 december. För att elsystemet ska fungera måste det vara balans mellan produktion och förbrukning i nätet.

Frekvensen i elsystemet har ett riktvärde på 50 Hz. När Loy Yang, som står för 560 MW i produktion, havererade innebar det att frekvensen i nätet snabbt föll mot kritiska nivåer.

Men när kolkraften föll ifrån fick Teslabatteriet sola sig i sin egen strålglans.

Läs mer:

Det nya energilagret, som får sin energi via Neoen Horndsdale Wind Farm i närheten av Jamestown, reagerade blixtsnabbt och sköt till 7,3 MW i nätet. Detta trots att batterilagret står 100 mil bort.

Som extra smolk i bägaren för kolindustrin hann inte heller reservkraftverket, även det brunkolseldat, med i svängarna. För när det väl kommit igång hade det vindkraftsladdade energilagret redan stävjat den stora frekvensdippen. Dock tog reservverket över och fortsatte injicera mer energi för att ersätta effektbortfallet.

Det intressanta är dels att batteriet gick in och modererade ett frekvensfall – trots att det inte officiellt är ansvarigt att göra det eller i normala fall ens levererar till det nätet (Loy Yang förser grannstaten med energi).

Men att det gjorde det visar hur snabbt tekniken kan agera. Det tog inte mer än millisekunder från att frekvensen i nätet nådde brytgräns innan batterilagret gick in som ersättare.

– En av de främsta fördelarna som Tesla/Neoen-batteriet har över traditionellt konventionella fossildrivna generatorer är dess otroliga hastighet och flexibilitet, säger Tom Koutsantonis, energiminister för delstaten South Australia, till Mashable.