Tesla: Våra batterier har högst energidensitet

2018-05-04 12:44  
Foto: Skärmdump Youtube / Autoline Network

Tesla har länge varit hemliga med hur de utvecklat sin senaste generation av batterier. Men nu har man lättat på locket och gett omvärlden lite mer information. Batterierna som används i Model 3 har den högste energidensiteten av alla elfordon, skriver företaget.

Samma som alla andra, men ändå inte. Tesla är en tillverkare som sticker ut på flera sätt. Inte nog med att man har en egen batterifabrik, företaget hävdar nu att man i samarbete med Panasonic har lyckats skruva upp prestandan i sina batterier.

Battericellerna är samma som övriga tillverkare använder, men enligt Tesla ska deras vara unika. Detta för att de har en arkitektur baserat på ett större 2170 cellformat.

Produktionen, som görs av Panasonic i Teslas Gigafactory i Nevada, startade i juni 2017. Och det är i ett brev till företagets aktieägare som Tesla avslöjar mer om de nya batterierna.            

Nickel istället för kobolt

”Batterierna som används i Model 3 har den högsta energidensiteten av alla elfordon. Vi har åstadkommit detta genom att markant reducera koboltinnehållet per batteripack samtidigt som vi ökat andelen nickel och fortfarande lyckats behålla en överlägsen värmestabilitet. Koboltinnehållet i vår nickel-kobolt-aluminium katod är redan lägre än nästa generations katoder som utvecklas av alla cellproducenter med en nickel-mangan-kobolt ratio på 8:1:1. Som ett resultat av detta är bruttovikten av en Model 3 samma som ett bensindrivet alternativ.” skriver företaget i ett brev till aktieägarna.

Det här är inte första gången som Tesla kommer med uttalanden om att deras batteriteknik är överlägsen och att cellerna har högre energidensitet än andra. Dock har man ännu inte presterat fakta som styrker detta.

Något som dock styrker Teslas position är att ingenjörsfirman Monro and Associates har plockat isär batteripacket och då imponerades enormt. Enligt dem är Model 3:s batteriarkitektur och celler långt före vad någon annan gör. Och de nya cellerna har någonstans 5 750 – 6 000 mAh.

 

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt