Energi

Teg om härdsmälta i Fukushima

Reaktor 3 i Fukushima Daiichi drabbades tidigt efter naturkatastrofen 11 mars 2011 av en härdsmälta. Foto: Tepco
Reaktor 3 i Fukushima Daiichi drabbades tidigt efter naturkatastrofen 11 mars 2011 av en härdsmälta. Foto: Tepco
Modell av reaktortypen i Fukushima. Foto: Tepco
Modell av reaktortypen i Fukushima. Foto: Tepco

Redan fjärde dygnet efter att reaktorerna i Fukushima översvämmades av tsunamin kunde energibolaget Tepco ha rapporterat härdsmälta. Men det dröjde flera månader.

Publicerad

Erkännandet nästan fem år efter naturkatastrofen den 11 mars 2011 som utlöste haveriet i Fukushimaanläggningen kom på onsdagen sedan guvernören i det japanska länet Niigata ställt frågor till ledningen för Tepco om hur man hanterade krisen i Fukushima. Tepco har ansökt om att få starta reaktorer som står stilla i Niigata.

Ansvariga för Tepco medger nu att bolaget kunde ha erkänt härdsmältorna i flera reaktorer i Fukushima i ett tidigare skede än vad som nu skedde.

Tepco medger att man nu har upptäckt interna dokument som definierar en härdsmälta när mer än 5 procent av reaktorhärden är skadad.

Redan den 14 mars 2011 konstaterade Tepco att 30 procent av härden i reaktor 3 var svårt skadad och 55 procent av härden i reaktor 1.

Men härdsmältorna rapporterades inte av bolaget förrän i maj 2011, alltså ett par månader senare.

Guvernören Izumida i Niigata säger till nyhetsbyrån Kyodo att han beklagar att Tepco inte rapporterar om denna informationsmiss på fem år. Han ifrågasatte också att företagets ansvariga inte var medvetna om den interna definitionen av en härdsmälta vid tidpunkten för olyckan.

Guvernören i länet Fukushima kommenterar att Tepco borde ha rapporterat om tillståndet för de havererade reaktorerna redan den 14 mars 2011. Han uppmanar nu Tepco att försäkra att information i fortsättningen lämnas på en korrekt och skyndsamt sätt.

Energiföretaget Tepco kommenterar att man nu ska tillsätta en intern utredning och ta hjälp av utomstående experter för att reda ut varför man för fem år sedan inte beaktade de egna interna bestämmelserna.