ENERGI

Sveriges största reaktor bortkopplad igen – elpriserna stiger

Oskarshamn 3, Sveriges största kärnkraftsreaktor, är återigen bortkopplad från elnätet. Arkivbild
Oskarshamn 3, Sveriges största kärnkraftsreaktor, är återigen bortkopplad från elnätet. Arkivbild

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 har återigen kopplats bort från elnätet. Priserna på el lyfter efter beskedet.

Publicerad

Uppgången för elpriset var särskilt tydligt i södra Sverige. I elområde 3 steg snittpriset inför onsdagens handel från 76 öre till 1:22 kronor per kilowattimme, enligt elbörsen Nordpool.

Problem med komponent

Prisuppgången följer på det att Oskarshamn 3 under natten återigen kopplats bort från elnätet. Detta sedan det uppdagades ett nytt problem med en komponent i turbinanläggningen under försöket att starta upp elleveranserna igen efter helgens avbrott.

– Vid den här effektuppgången upptäcktes en komponent som vi behöver åtgärda, säger Désirée Liljevall, presschef på ägaren Uniper.

– Vägen mot planerat produktionsläge är inte alltid spikrak. Vi stöter på hinder, som vi måste hantera, tillägger hon.

Bakslaget kommer sedan reaktorn till följd av problem med turbinanläggningen kopplades bort från elnätet i fredags.

Det komponentproblem som uppdagades vid omstartsförsöket i måndags finns också i turbinanläggningen, enligt Liljevall, som inte vill ge någon exakt prognos om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi meddelar oss till Nord Pool när vi vet mer, säger Liljevall.

Sveriges största reaktor

Problemen med elleveranserna från Oskarshamn 3 har uppstått samtidigt som två reaktorer i Finland har kopplats bort – en för planerad revision och en annan efter tekniska problem.

Oskarshamn 3 är med en produktionskapacitet på 1 450 megawatt Sveriges största reaktor och världens största så kallade kokarvattenreaktor. Själva reaktorn är fortfarande i drift och har inte påverkats av problemet med turbinanläggningen, enligt Uniper.