Energi
Svenskt väder en nationell förmån
Värst drabbade blir överbefolkade länder med stora städer i områden med tropiskt och subtropiskt klimat. Dessa länder har också sämre beredskap för att hantera de nya riskerna som extremvädret för med sig. Foto: Scanpix
Hetta, torka, orkaner, översvämningar och andra extrema väderhändelser blir allt vanligare. Sverige och de övriga nordiska länderna klarar sig med blotta förskräckelsen, men räkna med regnigare vintrar.
Det är inte bara i ekonomiskt hänseende som de nordiska länderna står väl rustade när det blåser snålt i världen. Även när det gäller klimatförändringen drabbas Norden mindre av extremt väder än övriga världen.
Det framgår av den specialrapport som FN:s klimatpanel IPCC publicerade vid ett möte i Uganda i helgen.
Det är första gången som FN:s klimatpanel visar på tydliga kopplingar mellan den pågående klimatförändringen och extrema väderhändelser och dess effekter.
Värst drabbade blir överbefolkade länder med stora städer i områden med tropiskt och subtropiskt klimat. Dessa länder har också sämre beredskap för att hantera de nya riskerna som extremvädret för med sig.
Riktigt heta värmeböljor, som tidigare bara inträffat vart tjugonde år, kommer allt tätare. I vissa delar av världen kan de komma så tätt som vart tredje år, säger klimatpanelen.
Kraftiga översvämningar som drabbar både städer och jordbruksmarker väntas komma allt tätare och de tropiska orkanerna väntas bli allt kraftigare.
Men Nordeuropa klarar sig undan de värsta extremvädren och allra lindrigast kommer de nordiska länderna undan.
I Norden har vi redan fått regnigare vintrar och den tendensen fortsätter. Det kan innebära att snötäcket kryper allt längre upp på fjället.
Vi kommer även i Norden att få känna av mer extrem nederbörd under vintern, men risken för extrem torka på sommaren är inte lika överhängande, säger rapporten.
Läs kortversionen här
Läs hela rapporten här