Energi

Svenskt företag gör Grätzel-solceller mer effektiva

Alfonso Garcia-Bennett, forskningschef, och Krim Talia, vd, på Nanologica. Foto: Mikael Wallerstedt Foto: Mikael Wallerstedt
Den optiska effekten i det fotoniska skiktet uppnås genom att två olika material varvas.
Nanologica utvecklar porösa nanomaterial. Foto: Mikael Wallerstedt

Med ett reflekterande skikt i botten och partiklar med större solupptagande yta kan effektivitet hos nästa generations solceller fördubblas. Det uppger Uppsalaföretaget Nanologica som står bakom den nya tekniken. - Våra labbtester visar att vi kan fördubbla effektiviteten hos transparanta Grätzelceller, säger Krim Talia, vd för Uppsalaföretaget Nanologica.

Publicerad

Grätzelsolceller, eller nanosolceller som de också kallas, tar tillvara på solljuset på ett sätt som liknar växternas fotosyntes. Men istället för klorofyll används nanopartiklar av titandioxid som doppats i ett färgämne. Färgämnets elektroner får så mycket energi av ljuset att de lossnar och skapar en ström mellan två elektroder.

Fördelarna med nanosolceller är att de kan tillverkas till en låg kostnad och med enkla material. De fungerar vid dåliga ljusförhållanden och eftersom de kan göras transparanta kan de användas till exempel på fönster.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här