Energi
Svenska metoden som kan ge supersolcell
Kubisk kiselkarbid, tillverkad med en ny metod vid Linköpings universitet, kan vara nyckeln till effektivare solceller. Foto: Mikael Syväjärvi
En solcell med en verkningsgrad på 45 till 60 procent. Det vill Linköpingsforskare utveckla av ett egentillverkat material.
De solceller som finns på marknaden har en verkningsgrad runt 20 procent. Forskare vid Linköpings universitet siktar högre än så. Med hjälp av en ny metod att tillverka kiselkarbid i kubisk form hoppas de få upp verkningsgraden till mellan 45 till 60 procent.
Men hittills har materialet varit svårt att tillverka. Det har i sin tur påverkat priset.
Mikael Syväjärvi och hans kolleger har nu utvecklat en ny billigare och snabbare metod.
Tricket är att gå ner i temperatur jämfört med de högtemperaturmetoder som i dag ger den snabbaste tillverkningen. För att temperatursänkningen inte ska reducera tillverkningshastigheten kompenserar forskarna med andra parametrar som ökar hastigheten.
Forskarna vill nu utveckla en solcell av sitt egentillverkade material.
Mikael Syväjärvi och hans grupp har tidigare har de visat att kiselkarbid kan användas som ljusbildande material i en vit lysdiod. Metoden kommersialiserades är 2010. Nu funderar gruppen på att göra samma sak med framställningsmetoden för kubisk kiselkarbid.
När det kan bli aktuellt är dock oklart.
-Just nu är vi fullt upptagna med att utveckla vårt bolag Graphensic, där vi tillverkar grafen på kiselkarbid, säger Mikael Syväjärvi.