Svenska Kraftnät chockhöjer nätavgift

2019-09-27 07:28  
För de balansansvariga elföretagen kommer grundavgiften för förbrukning och produktion att höjas med cirka 35 procent Foto: Kjell-Arne Larsson/TT

Statliga Svenska Kraftnät höjer effektavgiften med 20 procent från årsskiftet, enligt ett pressmeddelande. Beslutet innebär i sin tur en höjning av elnätsföretagens, de balansansvarigas, avgifter.

Den höjda effektavgiften ska bland annat täcka utbyggnaden av stamnätet, något som Svenska Kraftnät fått viss kritik för att man släpat efter och som medfört kapacitetsbrist på vissa ställen i landet, något som uppmärksammats senaste året.

Svenska Kraftnät ändrar också energiavgiften till ett rörligt pris för överföringsförluster, som då ska variera med det faktiska elpriset på elbörsen.

För de balansansvariga elföretagen kommer grundavgiften för förbrukning och produktion att höjas med cirka 35 procent, enligt Svenska Kraftnät.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt