Energi

Svensk Vindkrafts vd efter haveriet: ”riskerna är överblickbara”

Charlotte Unger Foto: Svensk Vindenergi
Charlotte Unger Foto: Svensk Vindenergi

Ett 185 meter högt vindkraftverk föll till marken utanför Vetlanda på julafton. ”Jag tycker fortfarande att riskerna är överblickbara”, säger Svensk Vindkrafts vd Charlotte Unger.

Publicerad

”Vindkraftens risker är överblickbara” skrev Svensk Vindkrafts vd Charlotte Unger i en replik i tidningen Hela Hälsingland den 16 december. På julafton en dryg vecka senare bröts ett 400 ton tungt vindkraftverk av modellen Vestas V112 av och föll till marken utanför Vetlanda.

Hur ser du på händelsen?

– Det är naturligtvis tragiskt att olyckan inträffade. Nu väntar alla på vad haverikommissionen kommer fram till, och i dagsläget är det svårt att säga så mycket mer, säger Charlotte Unger.

Står du fast vid din ståndpunkt att vindkraftens risker är överblickbara?

- Ja, den här olyckan är en enskild händelse och jag tycker fortfarande att riskerna är överblickbara. Vestas har installerat 55 000 vindkraftverk globalt, och mig veterligen har den här typen av olycka aldrig skett tidigare. Samtidigt kommer vi naturligtvis följa vad haverikommissionen kommer fram till, säger Charlotte Unger.

Hur garanteras vindkraftens säkerhet?

– Vindkraftsparker regleras både av EU:s maskindirektiv och av regelverk för byggnadsverk. Det innebär exempelvis att det ska göras regelbundna inspektioner. Stora vindkraftverk är även kopplade till driftövervakning som stänger ned vindkraftverket om det uppkommer vibrationer eller något annat onormalt.

– Iskast är en annan säkerhetsfråga som branschen har jobbat mycket med. Man kan exempelvis ha värmeslingor i rotorbladen eller stänga av vindkraftverk när man upptäcker risk för isbildning, säger Charlotte Unger.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!