Svart sot smälter Himalayas is

2008-03-25 13:20  
Himalas glaciärer smälter. Foto: Foundation for Ecological Security India

Små svarta kolpartiklar i atmosfären påverkar klimatet mycket mer än man tidigare trott, konstaterar en ny vetenskaplig rapport. Det kan vara sotet i luften som får Himalayas glaciärer att smälta.

Smältande glaciärer i Himalaya och minskande monsunregn i Asien med påföljande torka är två tydliga effekter av de ökande utsläppen av svarta kolpartiklar, enligt en rapport som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Geoscience.

Det handlar om att svarta kolpartiklar drar till sig solljus, och där ansamlingarna av stoft i luften är stora blir det också varmare.

Vetenskapen har sedan länge fastställt att "de bruna molnen" över Indiska oceanen och andra områden i Asien har stor inverkan på klimatet. Nu har man också fått upp ögonen för sotpartiklarnas roll.

– Det är partiklarna som värmer upp luften över Indiska oceanen och gör luften som sveper in över Himalayas bergsvidder varmare, säger klimatforskaren Erland Källén till SR Ekot.

Sotet kommer inte bara från fossila bränslen utan också från biobränslen i bilar och inte minst eldning av ved och andra biologiska bränslen.

Det är framför allt i den tropiska delen av världen som det här nyupptäckta problemet finns. Där lagar man mat över öppen eld och värmer sina hus med ved och kol.

– Eftersom partiklarna kommer från utsläpp som människan orsakar, framförallt människor i utvecklingsländerna, så är det fråga om en ny teknik som behövs, speciellt för matlagning om uppvärmning av hus, säger Erland Källén till SR Ekot.

Artikeln i Nature Geoscience är skriven av John Seinfeld vid California Institute of Technology i Pasadena.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt