Energi
Svart kisel vässar solcellen
Svart kisel gör solceller mer effektiva. Ett nystartat dansk-svenskt bolag utvecklar en billigare metod att skapa det ljuskänsliga materialet.
- Finessen med svart kisel är att det absorberar mer solljus. Det gör att verkningsgraden i solceller ökar, säger Hjalmar Nilsonne som är medgrundare till Black Silicon Solar.
Det nystartade företaget skapar kratrar i nanometerskala på solcellens kiselyta genom att beskjuta den med joner. Metoden kallas reaktiv jonetsning och får kiselytan att se svart ut för blotta ögat. I håligheterna fångas fotoner mer effektivt än i vanliga kiselskivor som reflekterar en stor del av det infallande ljuset.
Flera andra forskargrupper och företag utvecklar också metoder för att skapa svart kisel. Mest känt är amerikanska Sionyx, en avknoppning från Harvard.
- Vår stora fördel är att vi kan göra tillverkningen billigare, säger Hjalmar Nilsonne.
Den patentsökta tillverkningsmetoden utvecklades ursprungligen som ett examensarbete av Rasmus Davidsen vid Danmarks tekniske universitet, DTU. För ett halvår sedan startade han till Black Silicon Solar tillsammans med Hjalmar Nilsonne, som har ett halvår kvar på sina studier på KTH.
Hur mycket kan då solcellens verkningsgrad öka av behandlingen? Det besvarar företaget först om tre veckor när testerna av en prototyp på DTU:s labb är färdiga.
- Sedan ska vi söka finansiering för att vidareutveckla prototypen, säger Hjalmar Nilsonne.
Black Silicon Solar vann tidigare i år den danska upplagan av affärsplanstävlingen Venture Cup.